Upoznali ste ga preko društvene mreže, počeli da se dopisujete i izašli na sastanak.  Iako niste imali nikakva očekivanja, uspeo je da vam se dopadne. Videli ste se ponovo, razgovarali, zabavljali i smejali i taman kad ste pomislili da ćete se tokom sledećeg susreta poljubiti – nestao je. “Ghosting” (nestanak) u modernom dejtingu znači prestanak komunikacije u prijateljskom ili romantičnom odnosu i samo je jedna od brojnih surovih situacija u kojima biste mogli da se nađete.

Aplikacije za upoznavanje, društvene mreže i online komunikacija potpuno su promenile svet dejtinga i dovele su do novih oblika ponašanja. Ako pripadate onoj generaciji koja je navikla na 1. upoznavanje u realnom životu – 2. izlazak na piće – 3. sviđanje – 4. vezu, to je deo prošlosti.

Stvari su sada mnogo “jednostavnije” jer možete da listate profile muškaraca na svom smartfonu dok se izležavate kod kuće i da, kao kad ste bili deca i kad ste čupali listiće biljke izgovarajući “Voli me, ne voli me” i “Hoću, neću”, pomerate levo ili desno prst po ekranu. Ako se lajkujete/pokažete uzajamno dopadanje postajete potencijalni “match” i komunikacija može da počne. “Vrlo prosto”,  rekao bi svako ko je probao “Tinder” ili “Badoo”.

Međutim, stvari počnu da se komplikuju jer dolazite u situacije koje ne umete da prepoznate ni definišete jer ne liče ni na jednu od pre. Nije vam jasno zašto se neki muškarac ponaša na određeni način, ni zašto vam samo šalje “Emoje” kao i zbog čega mu treba večnost da odgovori…

Usput, jedan od najčitanijih tekstova na blogu je “Nespreman muškarac je posebna kategorija” ukoliko vam trebaju dodatna pojašnjenja.

Fotografije: Unsplash

I pre nego što počnete da preispistujete sebe i da sumnjate u sopstvenu vrednost dobro naučite sledeće termine koji su osnova online datinga, a koji mogu da pomognu da shvatite o čemu se radi.

1. Ghosting – Naprasni nestanak osobe iz vašeg života, nakon nekoliko sastanaka koji su naizgled vodili nečemu što bi se moglo definisati kao veza. Prestanak komunikacije, ne dobijate odgovore na poruke i pozive.

2. Haunting – Označava situaciju u kojoj se dotična osoba jednostavno vrati u vaš život bez ikakve najave i to po mogućnosti putem poruke koja nema veze ni s čim ili vas “lajkuje” na društvenim mrežama.

3. Catfishing – Predstavlja situaciju u kojoj se neko preko svojih profila na društvenim mrežama namerno predstavlja drugačije, odnosno bolje nego što zaista jeste. Može da se radi o postavljaju lažnih informacija koje se tiču zaposlenja, edukacije ili fotografija na kojima uopšte ne liči na sebe. Sve to radi sa ciljem da brže dođe do sastanka.

4. Slow Fade – Označava situaciju u kojoj se postepeno usporava komunikacija sa osobom s kojom ste se viđali sve dok ne prestanete skroz da razgovarate. Slično “ghosting”, samo proces prekidanja odnosa traje malo duže.

5. Situationship – Odnos u kojem je prijateljstvo na prvom mestu, ali je ipak malo više od toga. Pojam označava vrlo slab odnos u kojem se jedna strana nada da će dobiti željeni rezultat. Kada se očekivanja ne ispune, osoba koja očekuje više je uzrujana ali pokušava to da sakrije.

6. DTR – “Define the Relationship” ili čuveni “The Talk” nastupa kad želite da izbegnete “situationship“. Kao što sam pojam kaže, ovaj razgovor služi da definišete svoj odnos i predstavlja najgoru noćnu moru neodlučne generacije milenijalsa.

7. DTF – “Down to fuck” – Izjava kojom se potvrđuje da ste zainteresovani samo za seks. To je kao imati “prijatelja sa povlasticama”.

8. Breadcrumbing  –  Ovaj pojam podrazumeva konstantno “zavlačenje” druge strane, dajući joj tek dovoljno “mrvica” da nikad u potpunosti ne odustane. Drugim rečima, radi se o situaciji u kojoj nekoga uzimate zdravo za gotovo i tretirate ga kao svoj stalni “plan B”.

9. Benching – Potencijalni partner vas konstantno “drži na klupi” dok se na terenu odigrava prava akcija. Odlaganje viđanja, pravdanje zbog posla i slatko dodvoravanje kako bi ostali u igri su prvi znakovi da sedite na klupi kao rezerva ukoliko se neko “povredi” ili napusti igru.

10. Gaslighting (kad te prave ludim) – Ovaj pojam opisuje zlonamernu i skrivenu formu manipulacije. Svrha je da se kod žrtve posadi zrno sumnje u samu sebe i da se utiče na njenu percepciju realnosti. Na primer, osoba kaže da se drugačije seća ili da se uopšte ne seća nečega što se dogodilo npr. neke situacije ili razgovora u odnosu na drugu osobu (žrtvu).

 11Love bombing – Situacija u kojoj partner zasipa određenu osobu dokazima ljubavi, kako bi je kontrolisao i vezao za sebe. Ovaj trend obično primenjuju narcisoidne ličnosti, koima je potrebno mnogo pažnje i divljenja.

12. Cushioning (podmetnuti jastuk) – Traženje drugih mogućnosti dok ste još uvek u vezi. Potrebno vam je osiguranje ili jastuk na koji ćete da padnete kad vas partner zvanično ostavi. Potencijalne partnere “zavlačite” ili im dajete lažnu nadu da ćete biti sa njima, a to radite da biste se osećali sigurno.

Činjenica da su ove situacije postale deo svakodnevice i da mogu svakom od nas da se dogode pružaju određeno olakšanje. Sa druge strane, one dodatno komplikuju odnose i odaljavaju nas od mogućnosti da nekog upoznamo, osetimo bliskost i da volimo.

U nekim od narednih tekstova pozabaviću se nekom od ovih specifičnih situacija i načinima na koje može bezbolno da se prevaziđe.

Do tada, donosim vam priču o mom prvom online datingu u životu u kojoj sam opisala zašto je važno da od njega nemate nikakva očekivanja OVDE.

Izvor: A. Bakić – https://vedrioblaci.com/