Lifestyle

4 najčešća problema s kojima se muškarci susreću za vrijeme seksa

184views
Kazala je ovo engleska stručnjakinja za seks i veze Tracey Cox.

Češći boravak kod kuće za vrijeme pandemije koronavirusa razlog je zbog čega su se mnogi više posvetili odnosu s partnerom. Cox je navela četiri najčešća problema s kojima se susreću muškarci u seksu, a za njih ima rješenje, piše Daily Mail.

Jedan do njih je problemi s erekcijom. Gotovo svaki muškarac do 40. godine, tvrdi ona, doživi problem s erekcijom. Uzroci mogu biti fizičke i psihičke prirode. Previše alkoholnih pića, iscrpljenost, tjeskoba i stres samo su neki od potencijalnih krivaca.

“Problemi u odnosu između partnera mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju. Ako se ne slažete izvan spavaće sobe, teško da će on i u njoj biti opušten”, savjetuje Cox.

Ako se tako nešto desi jednom ili dva puta, ne treba brinuti, napominje ona.

“No, ako se uspaniče, kao što muškarci to često rade, to bi se moglo ponoviti. Važno je ustanoviti je li problem fizičke ili psihološke prirode. Ako se prilikom buđenja ujutro javlja erekcija ili se postiže za vrijeme masturbacije, uzrok je onda vjerovatno psihološki”; kaže Cox.

Drugi problem je ako muškarac ne može doživjeti orgazam. Žene su navikle da ponekad ne dožive orgazam, ali ne i muškarci. Stoga je takva situacija često šok za oboje.

“Žene u tom slučaju misle da s njima nešto nije u redu, da ih dovoljno ne privlače ili slično. Potencijalnih razloga je mnogo. Može biti da je prethodno pio alkohol, da je reakcija na neke propisane lijekove ili je jednostavno previše puta doživio orgazam i dostigao ‘limit'”, pojašnjava Tracey.

Ako je prebrzo gotov, to je također jedan od problema muškaraca. Teško je odrediti kada je to tačno “prerano”. Seks terapeuti uglavnom dijele mišljenje da muškarac odgovara tim kriterijima ako ejakulira u roku jedne minute i to u periodu dužem od šest mjeseci, ali ne postoji “univerzalno pravilo”.

Ako se ona desi ponekad, može značiti da se nije dugo seksao ili da radi nešto posebno uzbudljivo s nekim ko ga jako uzbuđuje.

Problem je i ako muškarac nije zainteresovan za seks. Američka terapeutkinja Michele Weiner Davis nakon 30 godina razgovora s raznim parovima zaključila je da 25 posto Amerikanaca ne želi seks. To je kod tamošnje javnosti izazvalo bijes.

“To je najbolje čuvana američka tajna”, rekla je odbijajući odustati od svoje teze. Za to, kaže. postoji mnogo razloga. Jedan od njih je da su žene postale slobodnije kada je seks u pitanju.

“Najčešći razlog je nepodudaranje libida. Neki ljudi imaju jači seksualni nagon. U idealnom svijetu svi želimo partnera sa sličnim libidom. No ako to ipak nije slučaj, pronađite kompromis”, savjetuje Cox.