Zanimljivosti

5 najmisterioznijih mjesta u Bosni i Hercegovini

Gotovo sam siguran da će vas neka od njih, naprosto fascinirati.

Krenimo redom.

Najmisterioznija mjesta u Bosni i Hercegovini – lista

5. Pješčane piramide u Foči

Pješčane piramide u Foči

Ovaj rijedak geomorfološki fenomen nalazi se u selu Daničići i nastajao je dugogodišnjom erozijom pješčanog tla. Pod uticajem kiša i vjetrova tokom niza godina, nastali su zanimljivi oblici ovih piramida, a proces erozije traje i danas, tako da one neprekidno rastu. U širem okruženju ovog lokaliteta nalazi se rudnik mrkog uglja, što govori o specifičnom geomorfološkom sastavu ovog tla.

Preko 200 godina star, ovaj rijedak prirodni fenomen izaziva veliku pažnju turista i svih onih koji uživaju u ovakvim prirodnim atrakcijama. Širokih temelja, piramide se uzdižu u uske vrhove, i tako stvaraju fascinantnu i unikatnu pojavu visoku do 20 metara. Specifično je i što su piramide okružene zelenilom – još jedan unikat bosanskohercegovačke prirode.

4. Kamene kugle u Zavidovićima

Kamene kugle u Zavidovićima

Iako kod nas i dalje prilično nepoznate, kamene kugle u Zavidovićima, osim toga što predstavljaju najveće nalazište ove vrste u čitavoj Evropi, bez dileme su i jedno od najmisterioznijih mjesta u našoj zemlji, s obzirom da to da niko sa sigurnošću ne može da kaže, kako su ove kugle savršeno preciznog oblika, koje izgledaju kao da ih je neko nacrtao, dospjele na ovo mjesto.

Ono što je zanimljivo je da ih je do danas pronađeno oko 60, od kojih je 11 sačuvano u odličnom stanju, a dosta ih je nažalost polomljenih. Pojedine kugle su toliko velike da im je promjer oko 2 metra, ali ono što je posebno zanimljivo je da su sve poredane uz potok u šumi i nalaze se veoma blizu jedna druge.

3. Titov bunker u Konjicu

Titov bunker u Konjicu

Nakon dva prirodna fenomena, stigosmo i do jednog kojeg su napravile ljudske ruke.

Titov bunker u Konjicu jedna je od najčuvanijih tajni bivše Jugoslavije. Tajna, za čiju je izgradnju bilo potrebno čak 4,6 milijardi američkih dolara kako bi se stvorio ovaj mali podzemni grad, ujedno i treći najskuplji projekat u istoriji bivše države.

Bunker je građen u potpunoj tajnosti u periodu od 1953. do 1979. godine, a u trenutku kada je napravljen, nosio je kodni naziv „Istanbul“.  Ono što je isto tako zanimljivo, je da je u njega u svakom trenutku u slučaju bilo kakve opasnosti, moglo da stane 350 najviših političkih i vojnih zvaničnika bivše Jugoslavije, koji bi u slučaju nuklearnog napada, mogli da započnu novu državu.

2. Piramide u Visokom

Visoko piramide

Na drugom mjestu ove liste, nalaze se nevjerovatne piramide u Visokom.

Otkad je 2005. godine pokrenuta priča o bosanskoj dolini piramida i nekadašnjem postojanju kompleksa piramida na ovoj lokaciji, Visoko ne prestaje privlačiti pažnju javnosti. Stotine hiljade turista su do sada posjetile ovo mjesto, a iako je javnost podijeljena kada je u pitanju autentičnost ovog lokaliteta, svi se slažu da ovdje sigurno ima nečeg neobičnog.

Piramide u Visokom

Danas je ovo uređeni kompleks, sa bogatim sadržajem i ponudom za turiste. Takođe, veliki broj volontera, zaljubljenika u arheologiju, dolazi ovdje kako bi učestvovao u istraživanjima i analizama. Ono što je dokazano, je da piramide imaju pozitivan uticaj u smislu emitovanja pozitivne energije i pomoći u samoizlječenju, te sve veći broj sportista dolazi ovdje, kako bi se uvjerio u blagodati ovoga mjesta.

Prilikom svake posjete lokalitetu, na raspolaganju su vam vodiči, koji će vam ispričati mnogo toga nevjerovatnog, kada je u pitanju ovo mjesto.

1. Vrtače u Bosanskom Petrovcu

Vrtače u Bosni i Hercegovini

I za kraj ove naše liste, ostavio sam nešto zaista posebno. Mjesto tako neobično i drugačije da gotovo izgleda kao da nije sa naše planete. Jeste li čuli za vrtače u Bosanskom Petrovcu?

Iako u još nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao recimo na Manjači ili Kupresu, mogu da se vide ovi zanimljivi kraški fenomeni, ovdje u Bosanskom Petrovcu ih ima ubjedljivo najviše, te iako im se ne zna tačan broj, rekao bih da ih ima nekoliko stotina. Gusto zbijene jedna uz drugu i smještene u prelijepom Bravskom polju, ove vrtače jedna su od najneobičnijih pojava koja može da se nađe na našim prostorima i još jedan dokaz, koliko sama priroda može da podari nevjerovatne stvari.

Pojedini vrtače inače nazivaju “boginjavi krš”, te one predstavljaju ljevkasta ili okrugla udubljenja nastala otapanjem krečnjaka i dolomita u tektonski razlomljenim područjima. Njihova veličina često je veoma različita, a one najviše, ponekad mogu da dostignu promjer veći od čak 100 metara!

Da li znate još neko neobično mjesto u Bosni i Hercegovini?

Prije svega, nadam se da ste kroz ovaj tekst uspjeli da otkrijete neka nova neobična mjesta u Bosni i Hercegovini koja do sada niste znali i da sam vas motivisao da neka od njih i sami posjetite.

Izvor: https://www.riopricesaputovanja.com/