Lifestyle

5 signala koje vam šalje telo! Kako da znate da li ste sreli savršenog ljubavnog partnera

Ako trenutno pokušavate da pronađete savršenog partnera, važno je da prepoznate određene znakove koji ukazuju da ćete vrlo brzo sresti tu osobu.

Foto: Promo

1. Vaše srce kuca brže

Adrenalin uzrokuje da srce brže kuca i da se dlanovi znoje.

MRI sistemom utvrđeno je da kada se zaljubimo, deo mozga koji reaguje na užitak počinje da svetli”, objašnjava dr Laura F. Dabnei.

Ako vam srce zaigra, osećate blagu nervozu ili vam se dlanovi znoje, tečlo vas obaveštava da ste pronašli partnera za vas.

2. Leptirići u stomaku

Pored osobe koja vam se dopada, možete osetiti kako vam “leptirići lepršaju u stomaku”. Ovaj efekat izaziva dopamin, koji se još naziva i “hormon sreće”.

Kada se ljudi zaljube, nivo dopamina naglo poraste, osećate sreću i osećaj zadovoljstva iznutra.

3. Volite da budete u blizini ove osobe

Kada se nađete pored svoje srodne duše, telo počinje da povećava nivo oksitocina (“hormona ljubavi”).

Nivo oksitocina povećava se posebno u trenutku fizičkog kontakta, na primer, kada zagrlite, poljubite ili vodite ljubav, čime povećavate želju i privlačnost.

Oksitocin je u stanju da pojača osećaj naklonosti prema partneru, osećaj sigurnosti i smirenosti.

4. Osećate se sigurno

Ljubav aktivira iste nervne receptore u mozgu kao i mnogi lekovi protiv bolova. Zbog toga se u periodu zaljubljivanja podiže naš prag bola.

Pored toga, postajemo manje podložni bolu zbog priliva neurohemikalija, kao što su dopamin i oksitocin, koji izazivaju zadovoljstvo i euforiju.

Kada se oslobodimo straha od bola, automatski se osećamo zaštićeni.

5. Vaša privlačnost ne bledi.

Kada se nađete u blizini voljene osobe, nivo serotonina počinje da opada. To objašnjava zašto smo skloni da precenjujemo i snažno se koncentrišemo na našu novu ljubav u prvim fazama veze.

Ova reakcija povećava našu emocionalnu zavisnost i želju da budemo sa ovom osobom. Kada smo neko vreme sa njim, osećaćemo se srećno tokom celog dana.