Lifestyle

7 razloga zašto je bolje spavati u hladnijoj sobi

355views

Otkrivamo sedam razloga zašto je bolje spavati u hladnoj sobi.

1. Lakše ćete zaspati

Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višom telesnom temperaturom. Mnoge osobe koje pate od nesanice imaju poteškoće s regulacijom telesne temperature. Kada su nam spavaće sobe hladnije, možemo pomoći telu da se ohlade i podstaći san.

2. Pomaže da zadržite svež izgled

Spavanje u sobi s nižom temperaturom podstiče proizvodnju melatonina, koji se naziva i telesnim hormonom spavanja. On deluje kao antiokisdans i usporava starenje tela. Takođe, stimulira imunosistem i deluje protivupalno. Pritom, smanjuje oksidaciju u ćelijama i uništava slobodne radikale koji su usko vezani uz degenerativna oboljenja.

3. Pomaže u prevenciji bolesti

Spavanje u hladnoj sobi može nam smanjiti naše šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povećana proizvodnja melatonina takođe smanjuje naše šanse za obolevanje od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i moždanog udara.

4. Osigurava kvalitetniji san

Kad smo u dubokom snu, naše telo obavlja ključne zadatke poput popravljanja ćelija i memorije, ali nije u stanju regulisati telesnu temperaturu. Povećanje temperature može nas probuditi iz dubokog sna, pa boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to dogodi.

5. Sprečava infekcije

Bakterije i gljivice vole da žive u toplom i vlažnom okruženju, pa će ih hlađenje prostorije tokom noći sprečiti da se prošire poput šumskog požara. Ovo je posebno važan faktor očuvanja zdravlja u hladnijim mesecima kada su učestale upale dišnih puteva.

6. Povećava plodnost

Dugotrajno izlaganje toploti može negativno uticati na plodnost muškaraca. Spavanje u hladnoj sobi, uz nošenje širokog donjeg rublja, može sprečiti da se to dogodi. Ako planirate uskoro da postanete otac, ovo je još jedan razlog za spuštanje temperature na termostatu.

7. Pomaže da ublažite bol

Baš poput stavljanja leda ili hladnog obloga na otečeno ili upaljeno područje tela, spavanje u hladnoj sobi može imati umirujući učinak koji može pomoći protiv boli i upala i osigurati vam lakši san. To bi mogao biti dio razloga zašto mnogi sportisti radije spavaju u hladnoj sobi nakon utakmice.

85 Comments

Comments are closed.