Lifestyle

7 razloga zbog kojih hrana može imati drugačiji okus

124views

Možda ste se jutros probudili i natočili šoljicu kafe koja je imala čudan okus, ili je tost od kikiriki putera bio bljutav. Ako vam hrana odjednom ima drugačiji okus, možda se osjećate prilično uznemireno.

Gubitak mirisa i okusa jedan je od simptomima Covid-19, pa su zbog toga ljekari u stanju pripravnosti kada im pacijenti kažu da hrana više nema pravi ukus. Međutim, koronavirus nije jedini krivac zbog kojeg hrana dobiva drugačiji okus, piše Livestrong.

“Promjena u osjećaju okusa može biti izazvana mnoštvom uzroka,” kaže za Rachel Kaye, doktorica medicine, docentica i šefica poremećaja glasova, dišnih puteva i gutanja na Rutgers University.

Ona smatra da je moguće da postoji neurološki problem sa živcima koji kontroliraju osjet okusa.

Ovi faktori mogu smanjiti vaš osećaj okusa, potpuno ga oduzeti ili prouzrokovati drugačiji okus hrane i pića.

Evo osam mogućih objašnjenja za naglu promjenu okusa. Iako vam oni mogu pomoći da shvatite uzrok promjene okusa, važno je da se obratite svom ljekaru kako biste mogli riješiti problem.

1. Pojeli ste ili popili nešto previše vruće Čini se previše jednostavnim da bi bilo istinito, ali ako ste pili nešto vruće to može privremeno dovesti do toga da vaš osjećaj okusa postane čudan.

“Srećom, ovo je obično privremeni problem”, kaže Kaye.

2. Imate prehladu ili alergiju Začepljenje nosa zbog infekcije virusom, bakterijama ili alergijama može promijeniti okus vaše večere i to bi mogao biti jedan od razloga zašto vam hrana ima drukčiji okus.

“Kad se razbolimo, osjet njuha nestaje, a to je povezano s osjećajem okusa”, kaže Anthony Del Signore, Direktor rinologije i endoskopske hirurgije baze lubanje.

3. Uzimate novi lijek Pojedini lijekovi mogu poremetiti osjećaj okusa, uključujući lijekove za štitnjaču i određene ACE inhibitore visokog krvnog pritiska, antimikotike i lijekove za hemoterapiju, prema medicini Michigan.

Ako započinjete uzimanje novog lijek i primijetite naglu promjenu okusa, pitajte svog ljekara je li to česta nuspojava i kako možete njome upravljati.

4. Nedostatak hranjivih sastojaka Prema naučnoj recenziji iz maja 2016. godine u časopisu The Consultant Pharmacist, nedostatak određenih hranjivih sastojaka, poput cinka, može narušiti vaš osjećaj okusa.

Nedostatak vitamina B12, koji igra vitalnu ulogu u radu živčanog sistema, mogao bi promijeniti i vaš osjećaj okusa, prema Harvard Health Publishing.

Prije nego što se odlučite za dodavanje dodataka svojoj prehrani, prvo se obratite svom ljekaru kako biste bili sigurni da u stvari imate nedostatak. Vaš ljekar će vam također moći pomoći u određivanju tačne doze.

5. Imate autoimunu bolest Autoimuna bolest može biti izvor promjene vašeg ukusa. Sjogrenova je autoimuna bolest koja može prouzrokovati veliku suhoću. “To uključuje isušivanje sluznice u ustima, što utječe na pupoljke okusa”, kaže doktor Del Signore.

Sa smanjenim protokom pljuvačke, možete imati smanjeni osjećaj okusa ili iskrivljeni ukus. Uz promjenu ukusa, drugi simptomi bolesti uključuju suhe oči ili suh nos, karijes, poremećaj želuca i bolove u zglobovima ili mišićima.

6. Neurološko stanje “Bilo koje neurološko stanje koje utječe na kranijalne živce može utjecati na okus”, kaže Kaye.

Ona daje primjer Bellove paralize koja uzrokuje paralizu jedne strane lica.

“Bellova paraliza može prvo utjecati na ukus prije nego što izazove paralizu lica”, kaže ona.

Ne postoji test za dijagnozu stanja, ali vaš ljekar to može učiniti fizičkim pregledom

7. Imate Covid-19 Jedan od početnih simptoma koronavirusa jeste gubitak čula mirisa i okusa. Ako imate gubitak mirisa ili okusa, kao i druge uobičajene simptome Covid-19, uključujući temperaturu, hladnoću, kašalj, bolove u tijelu, glavobolju, curenje iz nosa, povraćanje ili proljev, tada će vas ljekar vjerojatno testirati na Covid-19, prenosi Klix.ba.

2 Comments

Comments are closed.