Lifestyle

Ako hoćete mišiće, OVIH 10 namirnica morate da jedete svaki dan

90views

Paparazzo.ba vam predstavlja 10 najboljih namirnica koji, pored vežbanja, pomažu izgradnji mišića.

Jaja
Ova namirnica je dobar izvor lako svarljivih proteina. Jaja su važna zbog aminokiselinskog sastava. Proteini životinjskog porekla obezbeđuju sve esencijalne aminokiseline u količini koja odgovara potrebama organizma.

Surutka
Ovo je visokokvalitetna namirnica koja ima nisku energetsku vrednost, jer su njeni proteini lako svarljivi i gotovo u potpunosti se zadržavaju u organizmu, a bitni su za izgradnju tkiva, enzima i hormona.

Crveno meso
Sportisti imaju povećanu potrebu za hranom i uglavnom povećan gubitak gvožđa. Jedan od najboljih izvora gvožđa je upravo crveno meso.

Sok od pomorandže
Da bi se pospešila apsorpcija gvožđa u organizmu, potreban je vitamin C, koji u velikim količinama možete da dobijete iz voća ili povrća.

Mleko
Mleko istovremeno obezbeđuje vodu, proteine, ugljene hidrate i kalcijum, tako da može da bude korisno za rehidraciju, rast mišića, nadoknadu glikogena i mineralnih materija. Mleko je, takođe, izvor hranljivih materija između dve ture ​​vežbanja.

Banana
Zavisno od stepena njihove zrelosti, banane mogu da budu izvor otpornog skroba, što je funkcionalno prehrambeno vlakno s povoljnim učincima na zdravlje, ili hrana sa visokim glikemijskim indeksom, korisna za obnavljanje glikogena nakon telesne aktivnosti.
Đumbir

Dva grama đumbira na dan, u roku od desetak dana deluje kao analgetik nakon dugotrajnog i iscrpljujućeg vežbanja.


Sok od cvekle

Ovaj sok je bogat nitratima, pomoću kojih nastaju jedinjenja koja poboljšavaju snabdevanje mišića krvlju.

Sok od višnje
Sok od višnje, zahvaljujući fitohemikalijama i antioksidansima, pomaže oporavku posle, recimo, dugotrajnog trčanja.

Suvo grožđe
Ova namirnica može da obezbedi ugljene hidrate tokom fizičke aktivnosti i da doprinose nivou gvožđa.