Lifestyle

Ako spavate više od 10 sati dnevno to bi mogao biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

456views

Ako ste primjetili da vam treba više od devet sati sna da biste se odmorili to može biti znak da patite od nekog ozbiljnog zdravstvenog problema, zbog toga je jako bitno da se dublje pozabavite uzrokom prekomjernog spavanja.

Naime, previše sati sna može ukazivati da patite od hipersomnije. Suprotno od nesanice, hipersomnija je stanje prekomjerne pospanosti. U ovom slučaju može se desite da zaspite na poslu ili čak dok vozite. Osim toga ako patite od hipersomnije, čak iako spavate više od preporučene količine, najvjerovatnije ćete se osjećati umorno i iscrpljeno.

Dok neki odrasli doživljavaju nesanicu kao znak depresije, veliki dio odraslih, djece i tinejdžera kada pati od depresije prekomjerno spava. Ako ne primjećujete da bolujete od depresije prekomjerno spavanje može biti znak koji ne biste trebali zanemariti.

Prekomjerno spavanje može biti jedan od znakova bolesti povezanih sa problemima srca, prenosi Klix.ba.

Osim toga postoje dvije vrste problema sa štitnom žlijezdom koje utiču na san. Dok jedan od njih izaziva nesanicu, drugi izaziva prejedanje ili osjećaj umora sve vrijeme. Stoga ako ne patite zbog bilo kakvih drugih zdravstvenih problema, a spavate više od preporučenih sati, pametno je da provjerite štitnu žlijezdu.

Različita godišnja doba imaju različit utjecaj na one koji imaju problema s prekomjernim snom. Recimo ljudi mnogo više spavaju u toku zimskih mjeseci i ovaj problem također je poznat i kao zimska depresija.