Zanimljivosti

BOŽIĆNI KLASICI: Ovaj film je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao komedija

Možda su baš predstojeći praznici pravo vreme da pogledate pet najboljih božićnih filmova snimljenih u dvadesetom veku. Bilo da ih gledate po prvi put ili da se nostalgično prisećate nekih davno prošlih vremena, verujemo da ćete uživati u izboru. Donosimo vam malo podsećanje na najlepše moderne bajke i osvrt na zanimljivosti tokom snimanja ovih blokbastera. Kladimo se da većinu toga ustvari niste ni znali.

1. Divni život, 1946

Kada vam se na Badnje veče pojavi lični anđeo čuvar i odvrati vas od samoubistva, možete to nazvati praznikom za pamćenje! Upravo to se dogodilo Džordžu Bejliju, biznismenu koji je proveo život udovoljavajući drugima. Međutim, uloga stuba društva može biti opterećujuća, a pod tim teretom se savio i nepokolebljivi Đorđe. Taman kad si hteo da prekineš njenu muku, Klarens, anđeo čuvar druge klase, sišao je sa neba. Dokazujući Bejliju koliko je važan komšijama i tako spasavajući svoj život, Klarens je dobio zasluženo “unapređenje”, koje prati i novi par krila.

Zanimljivosti:

1. Film Frenka Kaprea, kojim i najtvrđeg srca prolivaju reke suza, posle premijere je loše primljen u američkim bioskopima, možda zato što je prikazan samo nedelju dana posle Vajlerovog hita “Najbolje godine”piše B92. Danas ima kultni status: Američki filmski institut uvrstio ga je među 100 najboljih filmova svih vremena.

2. Iako se radnja dešava u vreme Božića, film je sniman usred leta. Tokom scene na mostu, koga je spasio anđeo, Džejms Stjuart se znojio na temperaturi od plus trideset stepeni Celzijusa.

3. Pre ovog filma, kukuruzne pahuljice bele boje najčešće su korišćene za lažni sneg. Kapra je iznervirao zvuk koji su ispuštali, pa je dao napraviti pahuljice od pene za gašenje požara.

2. Čudo u 34. ulici, 1947

Nakon što se otkrije da angažovani Deda Mraz na “gazi” u robnoj kući “Mejsi” dolazi pijan kao zemlja, na njegovo mesto dolazi Kris Kringle. Da li je on pravi Deda Mraz, kako tvrdi, ili ludak, kako zaključuju njegovi poslodavci nakon što počne da šalje kupce u druge, jeftinije prodavnice? Kritika konzumerizma i korumpiranog pravnog sistema teme su koje ovaj film čine aktuelnim posle skoro sedam decenija, a poruka da, uprkos svemu, ljudsko društvo neće istrajati u cinizmu, vratiće vam veru u Božić.

Zanimljivosti:

1. Film Džordža Sitona osvojio je tri Oskara, a po njemu su napravljena tri rimejka.

2. Osmogodišnja Natali Vud, ovde u jednoj od svojih prvih uloga, bila je uverena da je Edmund Glen, koji je tumačio Kringla, pravi Deda Mraz – sve dok ga nije videla na setu bez brade!

3. Originalni naziv filma bio je “Božićno čudo u 34. ulici”, ali su producenti odlučili da izbace prvu reč od premijere u maju.

4. Na dan premijere, robna kuća Mejsi je radila na pola radnog vremena kako bi njenih 12.000 zaposlenih moglo da ide u bioskop.

5. Film je sniman u Njujorku, tokom jedne od najsurovijih zima u istoriji grada: u nekoliko navrata su se zamrznule filmske kamere.

3. Božićna priča, 1983

Jedino što devetogodišnji Ralfi Parker želi za Božić je vazdušna puška sa dometom od 200 metara… Pored poklona o kojem je sanjao, praznici će mu doneti pregršt avantura, ali i priliku da nešto nauči. o sebi. Nostalgičnu porodičnu komediju Boba Klarka najviše pamte po izvođenju tada mladog Pitera Bilingzlija, ali i po snažnoj poruci lišenoj jeftine sentimentalnosti i kiča.

Zanimljivosti:

1. Film je delom zasnovan na autobiografskoj priči koju je autor Džin Šepard objavio između 1964. i 1966. godine u – “Plejboju”.

2. 2012. godine ušao je u Nacionalni filmski registar Kongresne biblioteke SAD kao delo od kulturnog značaja. Nekoliko dana kasnije, istoimeni mjuzikl postavljen je na Brodveju, a jedan od producenata bio je Piter Bilingsli.

3. Za antologijsku scenu u kojoj je jezik Parkerovog školskog druga zalepljen za zaleđenu šipku korišćena je providna cev koja štiti glumca od povreda.

4. Džek Nikolson je bio zainteresovan za ulogu Ralfijevog oca, ali je studio odbio da mu isplati biber iznos koji je tražio.

5. Ralfi u filmu ponavlja da želi pušku tačno 28 puta.

4. Sam u kući, 1990

Kada je bračni par Mekalister otišao na božićni odmor u Francusku, zaboravili su jednu “sitnicu” – sopstvenog sina. Osmogodišnji Kevin, sladak kao čokoladni mafin, ne samo da će ostati sam u kući za praznike već će morati da se suoči sa nespretnim dvojcem provalnika. Pametan koliko god da je, postaviće gomilu genijalnih zamki za neželjene goste… Komedija Krisa Kolumba, koja je malog Macaulaia Culkina lansirala u orbitu zvezda, prikazuje se svakog Božića. Priznajemo, gledamo ga iznova i iznova i, za razliku od slabih nastavaka, još nam nije dosadno!

Zanimljivosti:
1. Džo Peši, koji je igrao jednog od provalnika, namerno je maltretirao desetogodišnjeg Kalkina na setu. Želeo sam da zaista poveruje da sam čudovište, radi boljeg uživljavanja u ulozi”, objasnio je on.
2. Film je zaradio 533 miliona dolara na blagajnama, čime je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao komedija sa najvećom zaradom.
3. Danijel Stern, koji je tumačio drugog razbojnika,panično se bojao pauka. Umalo se onesvestio kada je snimio scenu u kojoj mu je na glavu stavljena živa tarantula. Režiser je ignorisao njegove molbe da upotrebi gumenu bubu, rekavši da bi to poništilo komični efekat.
4. Promotivni poster filma, koji prikazuje Kalkina kako vrišti s rukama na obrazima, parodija je na čuvenu Munkovu sliku “Vrisak”.
5. Pešijev lik, Hari Lajm, nazvan je po liku Orsona Velsa koji je igrao u “Trećem čoveku”.
6. Film koji Kevin gleda na televiziji kada je sam u kući je već pomenuti božićni klasik “Divni život”.
Foto: Instagram