Zanimljivosti

Brodovi duhovi: Nasukali se, ali o njima nitko ništa ne zna

753views

Brodovi duhovi su se na obalama plaža počeli nasukavati u studenom prošle godine i još uvijek nitko ne zna čiji su niti su identificirana tijela

Foto: Promo

Turistički vodič za gradić Ishikawa u Japanu, na sjevernoj obali otoka Honshua, i danas upozorava posjetitelje na jednu zanimljivost u gradskoj luci, na natpis kojim vlasti mole građane da na broj 118 prijave pojavu svakog “sumnjivog broda”.

Natpis je postavljen nako što su u studenom morske struje oko gradića od nekih 30.000 stanovnika počele nasukavati 11 drvenih brodova u prilično derutnom stanju, neuobičajenom za japanske standarde, u kojima su se nalazila tijela 20 muškaraca u različitim fazama raspadanja.

Prva četiri omanja broda nasukala su se početkom studenog, da bi sljedećih tjedana stanovnici pronalazili jednog po jednog ostalih sedam. Tijela nitko nije mogao identificirati.

Tragova nasilja nije bilo. Jedini podatak koji se mogao odgonetnuti s brodova ujedno je misterij činio još neobičnijim. Na pojedinim brodovima lokalne japanske vlasti pronašle su ostatke sjevernokorejskih zastava, a na jednom čak i natpis “Korejska narodna vojska”, i to nekakve jedinice 325.

I dok su se prve teorije vrtjele oko ideje da bi mogla biti riječ o Koreancima koji su bježali od režima sjevernokorejskog diktatora Kima Jong-una, obalna straža je, uz pomoć forenzičara, došla do zaključka da su posade vjerojatno čak mjesecima besciljno lutale morem u sklepanim drvenim čamcima bilo zato što nisu imali GPS, bilo zato što im je GPS otkazao ili jednostavno zato što su u kakvom nevremenu potpuno izgubili kurs.

Naposljetku je forenzičarima i emigrantima s korejskog sjevera palo na pamet da bi mogla biti riječ o posljedici Jong-unovih naredbi po kojima ribari moraju povećati svoj ulov, zbog čega su ovi, u plovilima namijenjenima isključivo obalnom ribolovu, počeli izlaziti daleko na otvoreno more.

Uz nikakvu opremu i slabe motore, ribari u čamcima nisu imali nikakve šanse preživjeti jednom kad im more nije bilo sklono.

U takvom scenariju logična je i pretpostavka da su sjevernokorejske vlasti ribarima kao pratnju poslali i jedan vojni čamac s jednim ili dva niža časnika za sigurnost koji su trebali paziti da ribarima ne bi palo na pamet odlutati preko granice.

Ili možda i zbog opasnosti da ribari na debelom moru nalete na kakvo južnokorejsko ili čak i američko vojno plovilo. Teorija se, također, poklapa i sa sezonom izlova liganja u tim vodama koja traje od listopada do veljače.