Lifestyle

Čileanska kuhinja (FOTO)

85views

Čile kuhinja

Čileanska kuhinja nije samo kombinacija autohtonih recepata: pod utjecajem su kulinarske tradicije Hrvatske, Španjolske, Francuske i nekih zemalja Bliskog Istoka.

Nacionalna kuhinja Čilea

Glavni sastojci čileanske kuhinje su plodovi mora (ostrige, rakovi, dagnje, lokosi – bijele školjke), riba (tuna, losos, brancin), meso (janjetina po cijeni – Čileanci vole ovo meso kuhati na ražnju na vatri), povrće , Od začina široko se koristi pebra – za njegovu pripremu koriste se rajčica, cilantro, pasta od crvene paprike, aji papar, luk.

Crown jela na jugu Čilea, posebno u Patagoniji, su centolla (jelo od rakova) i Corderoal Palo (pržena janjetina), na Uskršnjem otoku i Chiloe – curanto (riba, meso, piletina, povrće i slatki krumpir umotan u lišće banane). I, na primjer, u blizini Temuca, putnici će moći isprobati kuhinju Mapuche ljudi, čija su jela izrađena od narančaste mekane gljive i pinjole veličine borove orašaste plodove.

Popularna čileanska jela:

  • “empanada” (palačinka punjena povrćem, mesom ili sirom, koja se prži ili peče);
  • “pailamarina” (tradicionalna juha na bazi morskih plodova i ribe, začinjena cilantrom, češnjakom, lukom i ostalim začinima);
  • “cazuela” (jelo od gulaša i povrća);
  • “manchas a la parmezan” (školjke pečene sa sirom);
  • “porotos granados” (gulaš od kukuruza, povrća, graha i bosiljka).

Gdje probati nacionalnu kuhinju?

Odmarajući se u Santiagu, turisti mogu uživati ​​u osvježenjima od morskih plodova, koja se ovdje nazivaju “mariskos”, uključujući egzotično jelo poput juhe od morskog ježa. U restoranu se može uživati ​​u nacionalnoj kuhinji Santiaga. “La casa vieja” (probajte čileanska jela poput rakova pite, svinjetine, kukuruzne pite) ili “Dona tina” (restoran ima domaću atmosferu, poslužuju se velike porcije, a vikendom su gosti zadovoljni glazbom uživo).

Na meniju restorana u Valparaiso uglavnom dominiraju jela od ribe i mesa, pa dok se ovdje opuštate, svoju glad trebate zadovoljiti čileanskim jelima u restoranu “Cerro concepcion” (prosječna naplata – 25-45 USD).

  • Čile kuhinja
  • Čile kuhinja

Foto: google.com

Leave a Response