Lifestyle

Da li ste znali da upotreba mobilnih telefona pre sna može da oteža gubitak kilograma?!

83views
U studiji iz juna 2021. objavljenoj u Scientific Reports, grupa od 10 odraslih muškaraca bila je izložena svetlosnoj diodi (LED), organskoj diodi koja emituje svetlost (OLED) ili prigušenom svetlu četiri sata pre nego što su zaspali u metaboličkoj komori, u kojoj su ih pratili istraživači. Otkrili su da su ispitanici, izloženi LED svetlu, doživeli značajno smanjenje sposobnosti sagorevanja masti dok spavaju.

belly-2473_1920.jpg“Iako nije primećen nikakav uticaj na arhitekturu sna, potrošnja energije i temperatura jezgre tela tokom sna značajno su smanjeni nakon izlaganja OLED-u. Potom, oksidacija masti tokom sna bila je značajno niža nakon izlaganja LED-u u poređenju s OLED-om”, rekao je dr Kumpei Tokuyama, profesor u školi za zdravstvene i sportske nauke na Univerzitetu Tsukuba i viši autor studije.

girl-1848478_1920.jpg

Prema njegovim rečima, to može značiti da bi upotreba uređaja pre spavanja mogla da oteža gubitak kilograma ili čak da dovede do debljanja vremenom. Iako izloženost OLED-ima u odnosu na LED-ove može imati manji učinak, smanjenje potrošnje energije tokom spavanja ispitanika bilo je još uvek dovoljno značajno da bi moglo dugoročno dovesti do fizioloških promena, prenosi Klix.

Ovo nije prvi put da je veštačko svetlo povezano s potencijalom za povećanje telesne težine. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u JAMA Internal Medicine, među studijskom populacijom od 43.722 žena u dobi od 35 do 74 godine, one koje su spavale sa svetlom ili televizorom u sobi imale su veće stope gojaznosti na početku studije i imale su 17 posto veću verovatnost da su nakon završetka studije dobili najmanje 11 kilograma.

children-403582_1920.jpg

Dok su autori studije interne medicine JAMA priznali da iz njihovog istraživanja nije jasna veza između izloženosti svetlu i povećanja telesne težine, drugi naučnici imaju svoje teorije. Na primer, pregled istraživanja iz 2019. objavljen u Chronobiology International utvrdio je vezu između izloženosti plavom svetlu i kraći REM san – što je povezano s debljanjem. Stoga, ako želite da poboljšate kvalitet svog sna i usput poboljšati svoje zdravlje, pokušajte isključiti te uređaje i svetla.

Foto: pixabay

1 Comment

  1. Hi! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My site covers a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

Comments are closed.