Lifestyle

Danas za ručak: Calzone pizza

1.28Kviews

Pizza Calzone ili preklopljena pizza neizostavan je dio jelovnika gotovo svake pizzerije. Dakle, klasična pizza skrivenog nadjeva. Vrsta nadjeva može varirati, no najčešće je to kombinacija rajčice, sira i šunke, iako se i šampinjoni vrlo često uguraju u calzone.

Foto: Promo

Pizza se kod nas doma radi bar jednomsedmično i unatoč tome ne silazi sa trona obožavanog jela već godinama. Nije da se žalim… ja dizano tijesto stvarno obožavam i mijesiti i razvlačiti i na kraju krajeva i jesti. No, ponekad stvarno ima dana kada nemam volje za baš nikakve egzibicije u kuhinji i tada su mi brza rješenja iz trgovine u vidu gotovih i već razvaljanih tijesta za dizano/prhko/tanko (ima ih doista svakakvih) odlična opcija.

Ovaj put sam odlučila klince razveseliti večerom u vidu calzone pizze. Priprema calzone pizze na ovaj način doista je “peace of cake” i sa svime možete biti gotovi za svega 20-tak minuta. Malo umaka od rajčice ili ketchupa, malo šunkice, sira i šampinjona i u tren se stvore male calzone pizze. Nadjev možete obogatiti čime god želite: ako volite ljuto dodajte ljute feferone ili chili, ako volite ribu, dodajte tunjevinu, ako volite samo povrće neka vaše calzone budu samo povrtne.

Ovakve preklopljene varijacije pizze radila sam već u sličnom obliku, kao Panceroti (Panzzerotti). Jako je slično, čak im je i nadjev isti, no pancerotti se prže u ulju, a calzone se peče u pećnici. Calzone je također odlična opcija za bilo kakva prijateljska druženja, jer ih možete napraviti gomilu, zatvorene su i njima se ne prljaju prsti prilikom kušanja, a priprema je sasvim jednostavna.

Potrebno vam je:

1 pakiranje gotovog tijesta za pizze
150 g šunke, nekoliko komadića kulena
150 g sira trapista
ketchup
4-5 šampinjona
origano

Priprema:

Razvaljano tijesto podijeliti na 8 pravougaonika. Svaki pravougaonik premazati sa kašikom-dvije ketchupa, posipati ribanom šunkom i sirom, staviti po ploškicu kulena, malo tanko narezanih šampinjona. Sve posipati origanom.

Preklopiti pravougaonike kako bi nadjev ostao unutar tijesta. Prstima dobro ispritiskati rubove, napraviti polukrug pa viljuškom utisnuti rubove još jednom.

Tako pripremljene pizze peći u rerni na 200ºC 18 minuta.