Zanimljivosti

Evo šta ne trebate raditi da bi smršali

Jeste li vi od onih koji ne odlaze s treninga dok vam majica nije natopljena? Mnogi misle kako se znojenjem na treningu topi masno tkivo. A zapravo...

Mnogi misle kako se znojenjem na treningu topi masno tkivo. Zapravo, velika većina rekreativaca trenira s ciljem da se dobro oznoji i nisu zadovoljni odrađenim treningom ako im majica nije dobro namočena. Neki idu čak i korak dalje pa nose dodatnu odjeću kako bi se više znojili i tako brže gubili kilograme. Međutim, znojenje na treningu nema veze sa sagorijevanjem masnih naslaga, a prekomjerno znojenje može biti čak i štetno te kontraproduktivno.

Ljudsko tijelo ima između 2 i 5 milijuna ekrinih žlijezda znojnica koje služe za regulaciju tjelesne temperature pa tako izbacuju vodu kako bi se temperatura tijela snizila i kontrolirala za vrijeme aktivnosti. Gubitak tjelesne tekućine na treningu predstavlja određeni stupanj dehidracije što svakako ne želimo jer time gubimo i elektrolite koji imaju važnu ulogu u organizmu, poglavito za vrijeme aktivnosti.

Dakle, na treningu ne želimo prouzročiti nepotrebno prekomjerno preznojavanje jer time smanjujemo radnu sposobnost i brže se umaramo, a nećemo značajno povećati potrošnju kalorija. U konačnici, više se isplati napraviti duži trening nego završiti ranije zbog umora koji se javlja zbog većeg gubitka tjelesne tekućine. Isto tako, dehidracija smanjuje oksidaciju masnih stanica, stoga prekomjerno znojenje ne stvara dobre uvjete za mršavljenje.

Nakon treninga vaga možda i pokazuje nekoliko kilograma manje, ali to je na račun izgubljene tekućine i sve će se vratiti nakon što opet počnete piti vodu. Cilj treninga ne smije biti znojenje i ono nije pokazatelj dobrog ili lošeg treninga te jeste li ili niste otopili višak masnih naslaga. Hoćete li mršaviti ili ne ovisi o tome jeste li dobro uskladili unos i potrošnju kalorija; ako redukcijom hrane smanjite unos, a dobrim treninzima povećate potrošnju kalorija rezultati neće izostati, stoga se nemojte truditi da se na treningu što više oznojite, već vodite računa o dobroj hidraciji – adekvatnom unosu tekućine.

Izvor: Net.hr