Horoskop

HOROSKOP ZA LETO 2020: 6 kritičnih datuma zbog 6 planeta koje se kreću retrogradno

200views

Retrogradnost planeta  predstavlja prividno kretanje planeta unazad. U astrologiji se kretanje planeta definiše kao direktno kretanje, stanje stacioniranosti i retrogradno kretanje. Direktno kretanje je, razume se, najprirodnije, jer se odnosi na životni smer ka napred.

Stacionirane planete predstavljaju sadašnje vreme, život u trenutku koji se događa, pa ćemo se, ukoliko je planeta direktno stacionirana baviti budućnošću, a retrogradno stacionirana prošlošću. Retrogradne planete predstavljaju obnavljanje lekcija, vezu sa prošlošću, dah nečega od ranije, učenje na osnovu ranijeg iskustva u cilju potpuno novog uzora ponašanja.

U natalnoj karti, retrogradne planete označavaju negativne karakterne osobine koje se nasleđuju iz prošlih života. Kada je u pitanju mogućnost daljeg razvoja i preobražavanja osobe, najveću pažnju treba obratiti upravo na retrogradne planete.

U dobrim aspektima ukazuje na to da je osoba u nekoliko prethodnih inkarnacija razvila negativne karakterne osobine, te da u ovom životu ima priliku da to ispravi, novu šansu, probni period. U lošim aspektima ukazuje na to da se osoba negativno razvijala tokom mnogih prošlih života, te su joj u ovom životu izazovi veći.

Retrogradne planete, u natalnoj karti, predstavljaju, između ostalog, i razlog nečijeg postojanja i dolaska na ovaj svet. Što je veći broj retrogradnih planeta u natalnoj karti, to su veći potencijali za razvoj osobe tokom sadašnjeg života.

Tokom leta 2020. godine, u retrogradnom hodu biće čak šest planeta:

  • Retrogradna Venera od 13. 05. do 25. 06.
  • Retrogradni Merkur od 18. 06. do 12. 07.
  • Retrogradni Saturn od 11. 05. do 29. 09.
  • Retrogradni Jupiter od 14. 05. do 13. 09.
  • Retrogradni Neptun od 23. 06. do 29. 11.
  • Retrogradni Pluton od 24. 04. do 04. 10.

Venerin retrogradni ciklus se dešava retko, svakih godinu i po dana u drugom znaku i svakih osam godina u istom znaku.

Dobra strana retrogradne Venere leži u šansama za razvoj ličnosti, jer su sve planete u retrogradnom hodu određeni vid introspekcije i putovanja u sebe.

Kada neko ima retrogradnu Veneru u natalnom horoskopu, to pokazuje da je u prošlom životu bilo zloupotrebe ili zanemarivanja kada je emotivni život osobe u pitanju. Specifičnosti se tumače kroz kvalitet znaka i karakteristike kuće u kojima se Venera nalazi.

Retrogradna Venera vraća nam nedovršene emotivne priče, tera nas da otkrijemo razlog svoje emotivne nesigurnosti, da preispitamo svoje najdublje emocije, da bolje razumemo razloge zašto nam se nešto dešava na emotivnom ili finansijskom planu. Preispitivaćemo svoje želje i svoja očekivanja, otkriti razlog neispunjenih želja, pa nekima ovaj proces može biti bolan.

Razmišljaćemo i o trenutnom emotivnom statusu, da li je vredno ili nije vredno, da li je to ono što nas ispunjava. Sve što smo do sada gurali pod tepih u emotivnim odnosima, sada ćemo otvoriti.

Za vreme retrogradnog kretanja Venere ne savetuje se ulazak u brak ili emotivnu vezu.

Ovo je period nepovoljan za planiranje važnih životnih događaja, osim ako se ne radi o vraćanju na neku staru priču ili ako osoba ima natalno retrogradnu Veneru.

Na polju finansija poželjan je dodatni oprez kada je u pitanju raspolaganje novcem, a naročito treba izbeći zaduživanja, podizanje kredita, ulaganje novca, investiranje, velike trgovine, kupoprodaju nekretnina, vrednih stvari, nakita…

Retrogradna Venera predstavlja početak jednog potpuno novog ciklusa u emotivnim odnosima, posebno ukoliko naučimo da ne budemo zarobljenici nečega što nas ne ispunjava, ako se suočimo sa sopstvenim strahovima, ako budemo iskreni prema sebi i naučimo da budemo dovoljni sebi bez zavisnosti od drugog bića.

Ako naučimo da nam za ličnu sreću nisu potrebni uslovi i ono “ne mogu bez toga…”.

Retrogradna Venera će nam pomoći da pustimo. Da donesemo odluke. Da se vratimo slobodi.

Navikli ste već da retrogradni Merkur donosi otežanja u komunikaciji, pisanju, dogovorima, susretima kao i kvarenje tehnike i svih sredstava komunikacije, kolaps u saobraćaju, izgubljenost u prostoru, zbunjenost i zaboravljanje, odlaganje i čekanje na realizaciju.

Svaka retrogradna planeta je ujedno i retrospekcija, pa energiju iste treba iskoristiti za uvid u sopstveni život, preispitivanje i nešto dublje analiziranje.

Izbegavajte, u navedenom periodu, bilo koji vid dogovora, kupovinu mobilnih telefona, tehnike ili automobila. Mentalno ćemo biti opterećeni, koncentracija prilično smanjena, a nesređenost misli i rasejanost na snazi.

Pod uticajem Raka razmišljaćemo o prošlosti i odlukama koje smo doneli u prethodnom periodu. Dom, porodica, roditelji, nacija i politika biće u prvom planu.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da se više planeta, od samog početka 2020. godine, nalazi u znaku Jarca i da će ovaj Merkur biti u opoziciji sa njima, pozabavićemo se domom, porodicom, nekretninama, porodičnim sporovima, porodičnim odnosima sa jedne strane, i poslom, položajem, statusom, ugledom sa druge strane, te preispitati i reorganizovati navedene oblasti.

Retrogradni Saturn  u Jarcu će vas podsetiti na čemu stojite, kakvi su vam temelji i da li ste dovoljno posvećeni onome čemu stremite u određenoj životnoj oblasti. Sada ste, zapravo, pozvani da preispitate ambicije.

Jupiter je već krenuo u retrogradni hod i biće u njemu sve do 13. septembra 2020. godine.

Moramo uvek imati na umu da Jupiter predstavlja velikodušnost, religiju, autoritet i zakon.

Kada se kreće retrogradno, podseća nas da smo u određenoj životnoj oblasti (u zavisnosti od toga kojim poljem natalnog horoskopa prolazi) odbili promenu i samorazvitak.

Lekcije koje nam je u prethodnom periodu servirao Jupiter u Jarcu – integritet, moral, odgovornost u poslovnoj sferi, lične ambicije, osećaj dužnosti prema društvu, skrivanje osećanja, emotivne frustracije, dostojanstvo i važnost sopstvenog statusa, sada se vraćaju da ih ponovimo još jednom, da načinimo promene, makar bile najmanje, načinimo korak u onoj oblasti života u kojoj se osećamo kao rob.

Retrogradni Jupiter traži od nas unutrašnje zadovoljstvo.

Ono polje natalnog horoskopa koje trenutno “zahvata” vapi za slobodom i potrebne su promene, naročito duhovne.

Koliko god vam bilo teško da usvojite činjenice, da pogledate u realnost, nateraće vas da radite na sebi i da sa više vere i optimizma prilazite i sebi i životu.

Retrogradni Neptun pojačaće zloupotrebu medijumskih sposobnosti, pa se ne upuštajte u bilo koji vid medijumskog rada, seansa, hipnoza, crne magije i slično, jer vas vrlo lako može dovesti do stanja opsednutosti.

Retrogradni Neptun pojačaće manipulacije, tajanstvenost i nedorečenost u komunikaciji, laži, proročke snove, iluzije pa razočaranja, predosećanja i preispitati sve ono što u životu uzimamo zdravo za gotovo bez ikakvog razmišljanja.

Neptun uvek nudi izlaz u drugu realnost, pa budite oprezni sa alkoholom i nedozvoljenim supstancama, jer one hrane nadu da ćemo lakše prevazići svakidašnju monotoniju i jednoličnost.

Retrogradni Neptun će nas snažno emotivno dodirnuti, povezati nas sa našim najdubljim osjećanjima, otvoriti određenu bol, napetost, strah, jedno celo biće u nama i sve ono što je bilo pod nesvesnim grčem.

Pluton označava svest o istini. Za vreme njegovog retrogradnog hoda, suočiće nas još jednom sa sopstvenim iskustvima, ovaj put bez prečica i preskakanja. On predstavlja sponu između prošlosti i sadašnjosti, tera nas da pogledamo istini u oči, da naučimo lekciju o neophodnosti vlastitog razvoja i doživimo regeneraciju.

Na ličnom nivou, preispitaćemo stavove, vrednosti i motive.

Koncentrišite se na produktivnost i buduće planove.

Retrogradni Pluton može izazvati strahove, blokade, pesimizam, neraspoloženje, jer će se videti samo realnost. Situacije koje su bile prisutne u prošlosti vraćaju se da uzdrmaju naš svet, da im još jednom pogledamo u lice i vidimo koliko smo porasli.

Na globalnom nivou akcenat će biti na donošenju zakona, zastupanje i glasanje za njih i da li oni služe dobrobiti čovečanstva.

Pluton će se nalaziti blizu Jupitera 25. i 30 juna. Ovo je pravi trenutak da se podsetimo da bez ličnog rasta i razvoja mi u stvari nazadujemo i gubimo svrhu postojanja.

Retrogradne planete će nas podsetiti ko smo zaista, a to otkrivamo kroz ponovne pokušaje i ispravljanje grešaka.

“Samorealizacija ne samo da donosi osećaj ispunjenosti i smisla, ona često pred nama otvara potpuno neslućene dimenzije za koje uopšte nismo ni znali da postoje. To je prilika da na površinu isplivaju naši strahovi, nade, sumnje, radosti, nezadovoljstva, neostvareni snovi. Nešto duboko u nama pokreće nas i tera naprijed i tako odjednom pronalazimo smisao tamo gde ga nismo očekivali.”

“Dok rastemo i ravijamo se, živi smo. Ono što ne raste, suši se i opada.”

Tekst: Jovanka Blagojević

Izvor: Astro portal