Lifestyle

Kafa, čaj i borovnice samo su neke od namirnica koje priprodno ČISTE JETRU

21views

Kafa i čaj

Dokazano je da kafa štiti jetru od bolesti čak i ako već imate problema s jetrom. Kafa smanjuje rizik od ciroze i raka jetre. Istraživači smatraju da je to zbog toga što kafa ima mogućnost sprečavanja nakupljanja masnoća. Da bi vaša jetra imala koristi od konzumacije kafe, morate je piti makar tri puta dnevno.

Također, neke studije su pokazale da konzumacija zelenog čaja poboljšava zdravlje jetre, no za učinkovitost ćete morati popiti bar pet-deset šoljica zelenog čaja dnevno.

Grejp

Grejp je odličan za jetru zbog svojih antioksidanata. Dva glavna antioksidansa u grejpu su naringenin i naringin, koji pomažu u smanjenju upale i štite stanice jetre.
Zanimljivo je da naringin poboljšava sposobnost jetre da metabolizira alkohol i suzbija neke negativne učinke alkohola.

Borovnice i brusnice

Borovnice i brusnice sadrže kategoriju antioksidanata nazvanih antocijanini. Osim što bobicama daju različite boje, ovi antioksidanti povezani su s nekoliko blagodati zdravlja jetre. Konzumacija borovnica i brusnica dnevno tokom tri-četiri sedmice pokazala je da štiti jetru.

Grožđe

Grožđe, posebno crvene sorte, sadrži nekoliko korisnih biljnih spojeva. Vjerovatno ste čuli za resveratrol koji pomaže jetri smanjujući upalu i štiti je od oštećenja slobodnih radikala. Smatra se da redovna konzumacija grožđa također smanjuje rizik za razvoj raka.

Sok od cvekle

Repa ima izražen zemljani okus i zbog toga je vrlo malo ljudi koji je konzumiraju. Nju ili volite ili je prosto mrzite. No trebate znati da repa sadrži antioksidanse koji su odlučni za smanjenje oksidativnih oštećenja. Ukoliko ne volite repu neka bude dio vaših smoothieja. Pomiješajte je s borovnicama i brusnicama koje su također dobre za jetru.

Leave a Response