Lifestyle

Kako donijeti novogodišnje odluke kojih ćete se pridržavati?

346views

Nemojte da sve ostane samo na slovima na papiru, kako biste proveli svoje odluke u djelo potrebno je dobro razmisliti o njima

Nova godina, nova prilika za novi početak na svim poljima, pa tako i na poslovnom.

Početak godine često se čini kao dobro vrijeme za donošenje nekih važnih životnih odluka koje ćemo pokušati provesti ili ostvariti tijekom godine pred nama. No tu postoji problem… Koliko ste puta napravili popis svojih odluka i rezolucija, a da ništa niste poduzeli kako bi se te želje i odluke ostvarile?

Zapravo, novogodišnje odluke često nemaju nikakav značaj jer ih zanemarujemo i kršimo, te se samo na kraju osjećamo loše. Jedan od glavnih problema jest što su odluke često preopćenite, bez nekakvih pravih životnih smjernica. Ako primjerice odlučite da ćete biti bolji, pošteniji, da ćete više ili manje raditi, da ćete pokrenuti novi posao i tako dalje – to su previše općenite odluke koje vas jednostavno ne vode k cilju koji sami želite. One nisu loše, no vjerojatno s njima nećete ništa postići.

Zato je, u ovom slučaju, konkretnije – bolje! Bilo bi dobro da napišete na papir samo jednu ili dvije novogodišnje odluke, ali konkretne odluke.
Kako ćete početi poduzimati određene akcije da bi ostvarili, mnoge dobre stvari će vam se usporedno početi ostvarivati. Dakle, svoju jednu veliku odluku ćete ostvariti razbijanjem na mnoštvo malih, za vas pozitivnih odluka. Prema tome važan je cilj, ali i sredstvo.

Kako donijeti poslovne odluke kojih ćete se pridržavati?

  1. Jasno označite parametre vaše odluke. Primjerice odgovorite na pitanje „Koji su sve vaši izbori?“.
  2. Sakupite što je najviše moguće informacija o svakoj alternativi, razgovarajte s kompetentnim ljudima, prihvatite dobre savjete obitelji i prijatelja, i sami istražujte uz pomoć knjiga i interneta.
  3. S novim znanjem i dosadašnjim iskustvom, lakše ćete donijeti odluku. Primjerice, ako želite proizvoditi opremu za liječnike, morate znati što im ponuditi i po kojoj cijeni.
  4. Saberite sve pozitivne i negativne strane svoje odluke. Na vašem popisu mora biti više pozitivnih stvari, koje su ujedno i najvažnije.
  5. Ukoliko nakon toga shvatite da nema razloga da ne započnete s provođenjem, započnite s radom.
  6. Ozbiljno razmislite o svojim strahovima i motivima. Neka vas ništa ne sputava.
  7. Zaključite svoju odluku. Nemojte misliti da još uvijek ne znate sve i da je potrebno još vremena kako biste donijeli savršenu odluku. Na taj način nikada nećete početi, jer nikada nećete znati sve. Zapamtite, ni jedna odluka nije savršena i sve odluke se donose s određenom dozom nesigurnosti.
  8. Priznajte da postoji mogućnost da se nešto dogodi ili da postoji neka okolnost, uz koju se, da ste znali za nju prije, nikada ne biste upuštali u posao. Takva misao je sasvim normalna, no ne smijete odustajati zbog nje.
  9. Donesite odluku!

Nemojte čekati s početkom provođenja ideja. Nova godina čini se kao neka prekretnica, no ona je na kraju krajeva, samo jedan običan dan. Uvijek je dobro vrijeme za donošenje važnih poslovnih odluka.

Izvor: Žena.ba