Zanimljivosti

Kako napraviti najbolje moguće fotografije sa putovanja za Instagram

Foto: Promo

Ljudi često traže od svojih partnera i prijatelja da ih fotografišu kada odu na putovanja, te neki idu do te mjere da traže strancima da ih slikaju iz raznih uglova. Fotografije ne ispadnu uvijek kako treba te Travel magazin savjetuje da iznajmite fotografa ili platite nekome da se bavi upravo fotografisanjem vas.

Još jedna jako bitna stvar na koju ćete morati obratiti pažnju kada platite nekome da vas fotografiše jeste osvjetljenje. Najbolje svjetlo za fotografije možete uhvatiti rano ujutro, a tada možete zaobići velike gužve na ulicama i plažama, te tako napraviti odlične fotografije.

Ako ste zainteresovani za dijeljenje fotografija sa putovanja, važno je da znate da se onda trebate fokusirati više na fotografije vas iz daljine nego na selfije. Važno je pokazati gdje ste bili i slikati se pored najpopularnijih mjesta u gradu koji posjećujete.

Prema istraživanju koje je provedeno na Instagramu, fotografije sa plavim detaljima i generalno plavom bojom dobijaju 24 posto više lajkova nego fotografije sa drugim bojama. Zbog toga pokušajte upratiti plave detalje i fotografišite se pored njih.

Iako je privlačno dodavati filtere na fotografije, pokušajte napraviti nekoliko objava na kojima uopšte nećete koristiti filtere. Poigrajte se sa svjetlinom, kontrastom i izoštravanjem fotografije i možete postići još bolji efekat nego sa efektima. Oni ne samo da kvare rezoluciju, nego i daju dojam da želite silom napraviti ljepšu sliku po svaku cijenu.