Lifestyle

KAKO SE USPAVATI: Isprobajte ovih šest zlatnih savjeta i napokon se dobro naspavajte

1.1kviews

Nerijetka je pojava da umorni ne možemo zaspati ili da se budimo usred noći, a tijelo se ponaša kao da je rano jutro.

Mnogi ljudi imaju probleme sa spavanjem ili poremećajima sna. Nedovoljna količina sna kroz večer može znatno utjecati na vaše ponašanje i energiju kroz ostatak dana. Ako ne uspijevate zaspati čim legnete u krevet, ili kad se probudite usred noći, pokušajte isprobati ove savjete.

1. Ne gledajte u ekrane prije spavanja

Ako ste u mraku ili prostoriji u kojoj je zagušeno svjetlo, tijelo će prije dobiti alarm da je vrijeme za spavanje. Gledanje u televiziju nikako se ne preporučuje prije spavanja jer će vas samo razbuditi. Bilo bi najbolje da u svojoj spavaćoj sobi uopće nemate televiziju. Ako se probudite usred noći pokušajte ne gledati na pametni telefon. Kada krenete surfati mozak će prepoznati da je vrijeme za razbuđivanje, a to je zadnje što želite postići.

2. Probajte vježbu disanja 4-7-8

Jedna od najpoznatijih metoda za brzo uspavljivanje je metoda disanja. Trik za uspavljivanje u 60 sekundi izgleda ovako:

  • udahnite na nos i udišite 4 sekunde – fokusirajte se na pluća koja se ispunjavaju zrakom
  • zadržite dah 7 sekundi
  • izdahnite na usta i izdišite 8 sekundi

Ovo ponovite dok god ne uspijete zaspati.

3. Isprobajte metode disanja

Prije nego legnete u krevet smirite se i pokušajte koristiti neku od metoda disanja. Ova gore navedena sigurno će upaliti, ali ako se želite samo malo smiriti i ljepše zaspati. Glavna metoda disanja uključuje fokusiranje na disanje. Udahnite jako polako i osjetite kako vam se pluća pune zrakom, lagano izdahnite i razmišljajte o tome kako sve što sada izdišete izlazi iz vas. Duboko disanje će smanjiti brzinu otkucaja srca, ali i spustiti krvni tlak što će vas odmah blago uspavati. Jedan od načina koncentriranja na disanje je udisanje i izdisanje na drugu nozdrvu. Ovo je jedna od tehnika disanja koja se koristi u jogi. Rukom začepite jednu nozdrvu, a na drugu udahnite. Tada izdahnite na drugu, a drugu začepite. Držite oči zatvorene cijelo vrijeme i dopustite tijelu da se opusti.

4. Topla kupka ili tuš

Hladan jutarnji tuš razbudit će vas za cijeli dan, ali će vas topla kupka prije spavanja umiriti i pripremiti za san. Ovo će biti tako jer nakon što izađete iz vrućeg tuša ili kupke, temperatura tijela će se smanjiti. Dokazano je kako smanjivanje tjelesne temperatureizaziva pospanost, usporava rad srca i metabolizam. Baš savršeno za spavanje.

5. Ugrijte se u toploj posteljini

Ne bi bilo loše da prije spavanja i za vrijeme spavanja nosite tople čarape. Ako ugrijete ekstremitete, ostatak tijela će biti malo manje topao. Ako nosite čarape za vrijeme spavanja, točnije, ako su vam stopala topla, to će doprinijeti boljem protoku krvi i širenju krvnih žila. Radi ovoga će se uspostaviti savršena temperatura za spavanje.

6. Ne ležite u krevetu ako vam se ne spava

Ako niste već pospani, nemojte leći u krevet. Radije se prošećite ili sjedite na fotelji. Prevrtanje po krevetu će dovesti do daljnje nervoze radi koje ćete još teže zaspati. Uz to, nemojte gledati na sat cijelo vrijeme i razmišljati o tome koliko još sati sna imate. Ovo nije vrijeme kada si trebate stvarati stres, već trebate razmišljati o ugodnim stvarima koje neće poticati mozak na rad, već na odmor.

Izvor:net.hr