Lifestyle

Koji faktor za sunčanje koristiti i koliko često se maže krema na plaži?

1.21Kviews

Zaštita od sunca je neophodna ljeti, a naročito na plaži. Međutim uvjek postoje neke nedoumice kada je riječ o kremama za sunčanje i zaštitinim faktorima. Zato želimo da vam pomognemo da lakše odaberete kremu za vašu kožu koja će vas štititi od sunca.

1. Koji faktor koristiti?

Najmanji faktor zaštite koji dermatolozi savjetuju koristiti tijekom cijelog ljeta, i onda kada potamnimo, je SPF 25-30. Tamna boja nas ne štiti od opeklina, kao ni od štetnog, kumulativnog djelovanja UV zraka na stanice kože koje je to veće što smo duže na moru.

2. Koliko često nanositi kremu?

Za učinkovitu zaštitu, fotoprotektivno sredstvo je nužno nanijeti 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu da se krema upije u površinski sloj kože te ponovno nanijeti sredstvo na fotoeksponirana područja 15 do 30 minuta nakon početka izlaganja kože suncu.

Ljudi izrazito svjetle puti, čija je koža pritom osetljiva, treba da koriste faktor zaštite 30 ili veći, pogotovo ako se sunčate u periodu između 12 i 4 popodne.

Za duže zadržavanje, potrebno je da se zaštitite faktorom između 15 i 20, a ako imate samo faktor 10 pri ruci, možete s njim da izdržite nekoliko sati po slabijem suncu i sat ili dva po jačem suncu.

Kada već uhvate boju, možete se zadržati na suncu i više od pola sata bez zaštitnog faktora, ali je ipak najbolje da se zaštite faktorom 10 ili 15 ako se zadržavate ceo dan na suncu.