Zanimljivosti

KUHINJA Maroka

274views

Da bi nacija razvila veliku svetsku kuhinju, stručnjaci kažu da mora da ispuni nekoliko uslova. Mora se nalaziti na plodnoj zemlji iz koje će dobijati raznovrsne kvalitetne sastojke, da pripada velikoj civilizaciji, da je istorijski bila izložena stranim kulturnim uticajima i da ima kraljevsku porodicu čiji će kuvari udariti osnove razvoja vrhunske gastronomije. Maroko je ispunio sva četiri uslova i ovde možete probati neka od najukusnijih jela i najdelikatnijih kombinacija ukusa i začina na svetu.

U ovoj zemlji bićete oduševljeni i ukusom običnog pečenja, zahvaljujući brojnim začinima koji se koriste da oplemene njegov ukus. Ali aromatični gulaši, tažini, kuskus, začinjene i zaslađene salate, najrazličitije vrste peciva i orijentalnih slatkiša pokazaće vam bogatstvo gastronomije ove zemlje. Jedno od najcenjenijih marokanskih jela je bastilla, koja se nekada pravila od golubijeg mesa, ali danas se umesto nje koristi piletina. Ona se preliva sosom od luka, začinjenim šafranom i travama. Zatim se uvija u kore kao za naše pite i posipa cimetom i šećerom.

Jedno od najpoznatijih marokanskih jela, koje ćete imati priliku da jedete u raznim varijacijama, je tažin. Ime je dobilo po posudi sa poklopcem konusnog oblika u kojoj se sprema. U zanimljive kombinacije mesa i povrća često se dadaju limun, sušeno i orašasto voće, leblebije, a sve se to zatim dugo kuva na laganoj vatri. Najpoznatije kombinacije su jagnjetina sa kruškama i piletina sa zelenim maslinama i ušećerenim limunom. Tažin se služi sa svežim hlebom, koji se umače u bogati sos.

Ulična hrana

Ali i ulična hrana u Maroku vredna je istraživanja. Na tezgama je naslagano slasno voće od koga vam na licu mesta prave osvežavajuće sokove (obavezno probajte sok od nara ili pomorandže), zatim sušeno voće i najslađi paradajz. Čitave radnjice pune su svakakvih vrsta maslina. Osetićete miris sveže nane koja se koristi za spremanje omiljenog čaja, a na pijaci začina mešaju se mirisi i arome mlevene paprike, turmerika, cimeta, kumina, anisa i mešavina koje ćete poželeti da kupite i ponesete kući.

Ako poranite ujutru, potražite na ulicama neku od tezgi na kojima se sprema msemen – omiljeni marokanski doručak. Ove tanke četvorougaone palačinke služe se sa puterom i medom i probudiće vam sva čula.

Gastronomija je važan deo putnog iskustva, a marokanski tažin od jagnjetine i kruške, tajlandski zeleni kari ili španski gaspačo najukusniji su kada ih degustirate u zemljama iz koji potiču

Foto: Marco Vangelisti from Flikr

Izvor: https://www.travelmagazine.rs/

7 Comments

Comments are closed.