Zanimljivosti

Letovanje u Turskoj sa malom decom: 10 najlepših plaža

Saznajte sve o letovanju u Turskoj sa malom decom. Koje su najlepše plaže, kakvi su njihovi hoteli i usluga kao i zašto je baš Turska ima najlepše plaže za letovanje sa malom decom?

Sve veći broj putnika odlučuje se na letovanje u Turskoj, a pogotovo porodice sa malom decom.

Osim prelepih plaža koje mogu da uđu na svetsku listu najlepših, odmor u Turskoj pruža svojim gostima i ostale sadržaje kao što su vodeni sportovi, luksuzni hoteli i ukusna mediteranska kuhinja.

U gradovima na obali ćete naći jedinstvenu burnu istoriju, prirodne lepote i očuvane tragove prošlosti. Evo nekih od najlepših plaža za letovanje u Turskoj sa malom decom.

Zašto je letovanje u Turskoj sa malom decom posebno? Pre svega, zbog čistog i toplog mora koje je za decu najvažnije, ali nije to sve…

Grandiozni akva parkovi, inspirisani diznijevim bajkama, amfiteatri u kojima se na više jezika prikazuju predstave za decu. Zabavni animatori i tematske večeri, zaokupiće pažnju dece i probudiće njihovu beskrajnu i sjajnu maštu.

Pored sadržaja, letovanje u Turskoj sa malom decom ima prednosti i zbog najlepših plaža za porodice.

Tirkizna plaža za decu u Turskoj – Kaputas

Kaputas plaža, nalazi se u blizini mesta Kalkan na obali Sredozemnog mora. Reč “Kalkan” na turskom znači štit i kako sama reč govori. Ova plaža, isijava svojom tirkiznom bojom među kontrastima belog peska i provalijama planina.

Postepeni ulazak u vodu i hlad borovih šuma među kojima leži ova obala, pravo je mesto za porodice sa malom decom. Za sve one koji žele da istražuju i uživaju u čarima turske obale, tu su i poznate fosforne pećine čiji zidovi, stalaktiti i stalagmiti sijaju iznutra te takve pećine predstavljaju pravo čudo prirode.

Plaža za decu u rodnom mestu Deda Mraza – Patara

Malo je poznato da je Patara ribarsko selo na obali Sredozemlja, u tradiciji i istoriji Turske, znana kao rodno mesto Deda Mraza. Međutim, turistima je Patara poznata po istoimenoj dugoj i tihoj peščanoj plaši.

Deda Mraz, kako su zvali Svetog Nikolu, rođen je upravo ovde u III veku, odakle se kasnije preselio u mesto Demre ( Myra), gde se i danas nalaze ostaci crkve koju je podigao u vreme kada je postao biskup.

Patara plaža duga je skoro 20 km i široka 50 metara. Nikad prepuna, jer se u ovom mestu nalazi svega nekoliko porodičnih hotela. Za sve one koji letuju u Turskoj sa malom decom, ovo je pravo mesto za odmor u čistoj prozirnoj plaži kakva je Patara.

Plava laguna – Oludeniz plaža

Sa ukupnom dužinom turske obale od skoro 8350 km, za plažu Oludeniz se sa sigurnošću može potvrditi da je biser turske rivijere. Kao i da je jedna od najlepših plaža za letovanje u turskoj sa decom.

Oludeniz plaža se nalazi na jugozapadnoj obali Turske, okružena je planinama pa je voda pre svega čista i mirna. U prilog tome, govore i njene turkizne nijanse koje se smenjuju.

Beli puderasti pesak i blagi prelazi dubina, više podsćaju na plaže kakve se sreću na egzotičnim  karibskim ostrvima. U blizini Oludeniz plaže, nalazi se i dolina leptira, koja predstavlja prirodni rezervat sa preko 80 različitih vrsta leptira.

Sve veći broj turista svake godine posećuje ovu plažu i letuje u nekom od hotela koji se nalaze pored same obale. Letovanje u Turskoj sa malom decom i kupanje na plaži Oludeniz, postala je navika ruskih i nemačkih turista.

I Alanja ima plaže za malu decu – Kleopatrina plaža

Grad Alanja, nalazi se na 90km od Antalije. Poznata po svojim dugim peščanim plažama, jefinim hotelima i aktivnim noćnim životom, Alanju posebno krasi i Kleopatrina plaža.

Istorija tvrdi da je ova kraljica među plažama Turske, posuta egipatskim peskom u čast boginje Kleopatre.

Toplo more i besplatne ležaljke koje nude hoteli u Turskoj, čini da se letovanje u Turskoj nezaboravnim iskustvom, naročito kada govorimo o porodicama sa malom decom.

Alanja je prepuna sadržaja kako za odrasle tako i za decu. Na plaži su dostupni svi vidovi zabave. Skoro svaki hotel ima sopstveni bazen sa toboganima.

Ovaj veliki grad ima mnogo mogućnosti za šoping i noćne izlaske. Na brdu, iznad plaže je stara tvrđava sa pogledom na ceo grad na kojoj deci nimalo neće biti dosadno.

Dijamant turske rivijere – Pirlanta plaža

Pirlanta na turkom znači “dijamant” ima kremasto beli pesak i proteže se preko poluostrva Çesme.

Za sve one koji na letovanje idu sa malom decom, Pirlanta plaža je savršen izbor. Gotovo svi hoteli duž ove plaže imaju posebne programe za decu, igraonice, kao i restorane u kojima se služe pice, hamburgeri i ostalu brzu hranu u slučaju da se mališanima ne svidi turski meni.

Klimu ovog područja karakterišu suva i znatno prijatnija, hladnija leta nego što je to slučaj u ostalim letovalištima.

Plaža Lara-Antalija

Antalija, milionski grad u kojem se i nalazi i najfrekventniji aerodrom posle Istanbula, svake godine, okuplja veliki broj turista.

Veliki turistički kompleksi i duge peščane plaže, jedan su od najvažnijih razloga zbog kojih se posetioci odlučuju za Antaliju. Jedna od najlepših plaža ovog dela turske obale je svakako plaža Lara.

Sa ove plaže pruža se jedinstven pogled na planinski venac Taurus. Jedan deo ove plaže je javni, dok ostali delovi plaže pripadaju nekom od hotela, ali i na njima možete provesti svoj dan uz malu novčanu nadoknadu.

Najveći broj turista koji letuju u Turskoj sa malom decom, odlučuju se za plažu Lara kako zbog finog sitnog peska i predivnih hotela na samoj obali, tako i zbog blizine aerodroma i brzog transfera do hotela.

Zašto su letovanja za porodice sa malom decom najbolja u Turskoj?

Vreme putovanja za sve nas predstavlja veliki izazov koji se sa nestrpljenjem iščekuje. Porodična putovanja sa sobom nose najveću radost najmlađih. Za turske ugostitelje predstavljaju imperativ da od putovanja svojim gostima učine nezaboravnu avanturu koja će se pamtiti.

Već decenijama unazad, veliki broj domaćih i stranih turista odlučuje se na letovanje u Turskoj sa malom decom. Razlog tome su sklad između cene i kvaliteta usluge.

Veliki broj turskih hotela nosi oznaku porodičnih hotela. Ti hoteli svojim programom i sadržajima mogu da odgovore na zahteve i očekivanja porodica koje letuju sa decom.

Na pitanje, zašto je letovanje u turskoj sa malom decom najbolje? Odgovor leži upravo u tome da se u turskim hotelima može pronaći hrana prilagođena deci i bebama.

Hrana u Turskoj najbolja za decu

Turska kuhinja i dalje sa sobom nosi tragove Otomanskog carstva. Predstavlja spoj kuhinje Centralne Azije, Bliskog istoka i Mediterana.

Veliki izbor hrane u turskim hotelima, čine da se gosti, a naročiito porodice sa malom decom osećaju rasterećeno. Tokom svog odmora, ne moraju razmišljati o pripremi i izboru hrane.

Većina hotela poseduje i svoje obradive površine na kojima lokalni meštani uzgrajaju voće i povrće za potrebe u turističkoj sezoni.

Uvek možemo da im napomenemo da svako jelo manje začine i da tako svaki obrok sa mesom i sosom i detetu bude ukusno. Uz uvek veliki izbor mahunarki, žitarica i povrća, spremljenih na razne načine, svako dete će naći našto za sebe. O svežem voću koga nema na ovim prostorima, naši turisti imaju reči samog divljenja.

Po tome su turske plaže najbolje za porodično letovanje.