Lifestyle

Ljubičasta hrana ostavlja doktore bez posla

1.4kviews

Brojna su istraživanja potvrdila: što je hrana tamnija zagasitija, to sadrži više antioksidansa.

Namirnice poput patlidžana,crvenog kupusa,šljivasmokavagrožđaborovnica i cvekle smanjuju upalne procese oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala. A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.

admiral casino

Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i sistema za varenje, a doprinose i mladolikom izgledu vitalnosti organizma. Štite od demencije i čuvaju zdravlje kože i jetre.

Učestalom konzumacijom tamnog voća povrća smanji ćete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, gojaznosti, srčanih oboljenja dijabetesa.Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine koji imaju snažna antioksidativna svojstva.

Pogledajte koje ljubičaste namirnice su nam lako dostupne.

Cvekla

Intenzivna crvenoljubičasta boja ovog korijena ukazuje na obilje betalaina, koji ima antioksidativna i protivupalna svojstva. Ishrana bogata cvekolm smanjuje rizik od hipertenzije, raka i problema sa varenjem. Ovo korijenasto povrće pruža obilje energije zahvaljujući ugljenimhidratima, belančevinama i zdravim masnoćama koje sadrži, stoga je jako dobar izbor za sportiste koji se izlažu većim fizičkim naporima. Obiluje i vitaminima A, B1, B2, B6, B12 i C te mineralima kao što su fosfor, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, bakar i kobalt. Konzumacijom 100 g ove namirnice u organizam ćete unijeti 42 kalorije.

Crveni kupus

Kupus koji nazivamo crvenim zapravo je – ljubičaste boje. Ova namirnica idealna je za očuvanje dobre linije – sadrži svega 22 kalorije. Osim bjelančevina, ugljenih hidrata i vlakana,crveni kupus sadrži i vitamine A, K i C, antioksidanse koji smanjuju rizik od: očnih bolesti, osteoporoze, raka, srčanog udara, dijabetesa, piše “Alternativa za vas”.

Patlidžan

Patlidžan je bogat mnogim nutrijentima, pa tako sadrži belančevine, vitamine A, B1, B2, B6 i C, kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđefosfor, bakar, cink. Zahvaljujući obilju kalijuma, patlidžan djeluje kao prirodni diuretik. Bogat je vlaknima stoga ga stručnjaci preporučuju i kao zaštitu od raka debelog crijeva. Dobar je izbor i za sve oni koji žele da smršaju. Konzumiranjem patlidžana poboljšat ćete mentalne sposobnosti, ublažiti anemiju, smanjiti rizik od srčanih oboljenja, očuvati zdravlje kostiju zahvaljujući bogatstvu kalcijuma i gvožđa. S obzirom na to da je bogat izvor antioksidansa, patlidžan smanjuje rizik od karcinoma. Zahvaljujući obilju vlakana, a malom udjelu ugljenih hidrata, patlidžan dovodi u ravnotežu nivo šećera u krvi, zbog čega se preporučuje i dijabetičarima.

Crveni luk

Luk koji će vas odmah na prvu osvojiti sjajnom ljubičastom korom idealan je izbor za ljetne salate. Sadrži oko 39 kalorija, ugljene hidrate, bjelančevine, zdrave masnoće, fosfor, kalcijum, gvožđe, te vitamine B i C. Manji ljubičasti luk sadrži 9 odsto ukupne dnevno preporučene količine vitamina C, koji je važan za formiranje kolagena i imunitet. Zadovoljava i 5 odsto dnevnih potreba za mineralom manganom, koji je jako važan za zdravekosti metabolizam.

Borovnice

Njihova zagasita tamnoplava boja ukazuje na to da sadrže antocijanine koji štite od moždanog udararaka i drugih teških oboljenja. Jedna šoljica ovog bobičastog voća sadrži 81 kaloriju i 4 g vlakana. Borovnice su bogate ivitaminima B2, C i E. Borovnice čiste urinarni trakt, štite od Alchajmerove bolesti, podsitiču rad creva, poboljšavaju vid, olakšavaju disajne probleme, snižavaju holesterol, deluju lekovito kod gihta, osteoartritisa i tegoba uzrokovanih Ešerihijom koli. Sadrže i elaginsku kiselinu, koja ima snažan učinak protiv rakaDjeluje tako da usporava širenje i rast ćelija raka.