Zanimljivosti

Manje od sedam sati sna noću povećava rizik od nesreća i smrti

100views

Ako spavate manje od sedam sati noću, povećavate rizik od smrti, upozoravaju sa Oxfordskog Univerziteta.
Spavanje je jednako važno kao zdrava ishrana i tjelovježba, ali mnogi ipak spavaju maksimalno šest i po sati.

Ekspertica za zdrav san i spavanje Sophie Bostock tvrdi kako je odraslim ljudima potrebno minimalno sedam sati sna kako bi normalno funkcionisali tokom cijelog dana. Problem nastaje onda kada iz noći u noć nastavljamo gubiti potrebne sate sna, te izgradimo “dug spavanja”. To se onda pretvara u hronični umor koji često dovodi do velikih nesreća.

“Bez sna ne možemo preživjeti. On je neophodan za naše psihičko i fizičko zdravlje”, kaže Bostock.

Jedan od savjeta kako bi bolje spavali noću uključuje i spavanje bez odjeće. Ako spavate goli, moguće je da ćete imati kvalitetniji san. Tijelo će na ovaj način održavati temperaturu koja mu je potrebna, a ovaj način spavanja ima dobre efekte po cijelo zdravlje. Naime, ljudi koji spavaju goli brže gube na težini i imaju bolji seksualni život, tvrde obavljene studije.

Također, važno je kreirati rutinu. Ovo je nešto što ćete stalno raditi prije nego odete spavati kako biste sebi uljepšali i olakšali period koji je namijenjen spavanju. Nabavite mekane jastuke i posteljinu, namirišite ih laganim mirisom lavande i opustite se. Instalirajte aplikacije za meditaciju koje će vam pomoći da lakše i brže zaspite.

Nemojte konzumirati mnogo kofeina tokom dana, a pogotovo ga izbjegavajte pred spavanje. Preporuka eksperata jeste da kofein konzumirate do 11 sati ujutro, a da ga kasnije izbjegavate.

Izbacite mobitel, telefone i slične uređaje iz spavaće sobe! Nemojte provjeravati društvene mreže prije spavanja, isključite internet i ne gledajte vijesti. Svu tehnologiju ostavite van spavaće sobe, a ukoliko vam je potreban alarm, kupite obični sat koji će vas buditi umjesto mobitela.

Izbjegavajte tablete za spavanje, jer što ste više naviknuti na njih, to će vam biti teže zaspati kada ih ne pijete. Potrudite se naći drugu metodu kako bi “ubili oko”. Osim toga, nemojte previše jesti prije odlaska u krevet.
Izvor: Klix.ba