Zanimljivosti

Michael Jackson: 5 TOP hitova njegove karijere (VIDEO)

126views

Michael Jackson – Uz ove njegove hitove morate zaplesati

Michael Jackson (22.08.1958. – 25.06.2009.) preminuo je na današnji dan prije 15 godina.  

Jedna od najpopularnijih ali i najkontraveznijih muzičkih zvijezda kao naslijeđe iza sebe ostavio je mnoštvo hitova. Rođen je u muzičkoj porodici Jackson kao sedmo od devetero djece. Na sceni je debitovao sa jedanaest godina kao član porodične grupe Jackson 5, a solo karijeru je započeo još 1971 godine dok je još bio član ovog sastava.

michael jackson

Michael Jackson, poznat kao Kralj popa, ostavio je neizbrisiv trag u historiji muzike svojim jedinstvenim glasom, izvanrednim plesnim pokretima i bezvremenskim hitovima. Njegova karijera obuhvata nekoliko decenija, tokom kojih je izdao mnoštvo pjesama koje su postale globalni fenomeni. Mi smo odabrali ovih pet njegovih najvećih hitova koji se posebno ističu zbog svog uticaja, popularnosti i kvaliteta. To su: “Billie Jean”, “Thriller”, “Beat It”, “Bad” i “Smooth Criminal”.

  https://www.youtube.com/watch?v=Zi_XLOBDo_Y

 

1. “Billie Jean”

Pjesma “Billie Jean” je objavljena 1983. godine kao dio albuma “Thriller”. Ovaj hit, inspirisan stvarnim događajima iz Jacksonovog života, govori o djevojci koja tvrdi da je Michael Jackson otac njenog djeteta. Melodija pjesme, sa prepoznatljivim basom i bubnjevima, uz neponovljive vokale Michaela Jacksona, brzo je osvojila vrhove muzičkih top lista širom svijeta. “Billie Jean” je postala simbol pop kulture, a njen spot je prvi video crnog izvođača koji je emitovan na MTV-u. Michaelov ples na užarenom pločniku iz spota postao je legendaran i neizostavan dio muzičke historije.

 

 

2. “Thriller”

Naslovna pjesma albuma “Thriller”, objavljena 1982. godine, postala je ne samo hit već i kulturni fenomen. “Thriller” je poznata po svom inovativnom i ikonografskom spotu koji traje 14 minuta, u režiji Johna Landisa. U spotu, Michael se transformiše u zombija i izvodi nezaboravnu koreografiju sa grupom plesača. Ova pjesma je savršen spoj pop, rock i R&B elemenata, a njen horor-tematski video spot pomogao je u redefinisanju muzičkih spotova kao umjetničke forme. “Thriller” je postao najprodavaniji album svih vremena, a istoimena pjesma je neizostavan dio svakog dobrog partija.

 

 

3. “Beat It”

Pjesma “Beat It”, takođe sa albuma “Thriller”, objavljena je 1983. godine. Ovaj hit je specifičan po svojoj rock orijentaciji, a posebno se ističe gitarski solo Eddieja Van Halena, što je rijetkost za pop pjesme tog vremena. “Beat It” nosi snažnu poruku protiv nasilja i gangsterskog načina života. Pjesma je osvojila dvije Grammy nagrade i postala simbol premoštavanja žanrova, čime je Michael Jackson dokazao svoju svestranost i sposobnost da spoji različite muzičke stilove. Spot za “Beat It” prikazuje rivalske bande koje na kraju rješavaju sukob plesom, što je dodatno naglasilo mirovnu poruku pjesme.

 

4. “Bad”

Pjesma “Bad” je naslovna numera sa Michaelovog sedmog studijskog albuma, objavljenog 1987. godine. “Bad” je planirana kao nastavak uspjeha albuma “Thriller” i ponovo je okupila tim sa Quincyjem Jonesom kao producentom. Pjesma je poznata po svojoj energičnoj melodiji, snažnim vokalima i oštroj koreografiji koju je osmislio Michael Jackson. Spot, režiran od strane Martina Scorsesea, prikazuje Michaela kao vođu bande u metro stanici, što je dodalo pjesmi još veću vizuelnu privlačnost. “Bad” je postigla veliki komercijalni uspjeh i postala jedna od najpoznatijih pjesama iz osamdesetih.

 

5. “Smooth Criminal”

“Smooth Criminal” je objavljena 1988. godine kao dio albuma “Bad”. Pjesma se ističe svojim futurističkim zvukom i napetim ritmom, dok priča o misterioznom napadu na djevojku po imenu Annie. Spot za pjesmu, koji je dio filma “Moonwalker”, prikazuje Michaela u bijelom odjelu kako izvodi nezaboravne plesne pokrete, uključujući i čuveni nagib pod uglom od 45 stepeni, koji je postao sinonim za ovu pjesmu. “Smooth Criminal” je doživjela veliki uspjeh na top listama i postala jedna od najprepoznatljivijih Jacksonovih pjesama.

michael jackson

Michael Jackson je svojom muzikom i inovativnim pristupom transformisao svijet muzike. Njegov uticaj se osjeća i danas, a pjesme poput “Billie Jean”, “Thriller”, “Beat It”, “Bad” i “Smooth Criminal” ostaju vječiti klasici koji inspirišu nove generacije muzičara i obožavatelja širom svijeta.

Foto: Pixabay.com/RitaE; Video – YouTube