Zanimljivosti

Muška menopauza ima ime a ovo su znaci da je vaš partner preživljava

34views

Često se dešava da muž tokom ženine trudnoće saoseća sa njom, pa čak oseti i mučninu, ali da li je to slučaj i sa menopauzom?

Muška menopauza se ipak ne naziva tako, nego – andropauza. Primećujete da vaš muž postaje manje izdržljiv, nema energije, smanjen mu je libido i manje je zainteresovan za porodično druženje? Češće se oseća tužno, sumorno i zabrinuto? Zaspi neposredno nakon večere? Oseća bolove u zglobovima i mišićima? Lako plane?


Ukoliko ste pozitivno odgovorili na većinu pitanja, vrlo je verovatno da vaš partner pokazuje prve znakove andropauze – prenosi zadovoljna.nova.rs.

Muškarci još uvek zanemaruju prve simptome, uglavnom zbog nedovoljne informisanosti o andropauzi i mogućnostima lečenja, a vrlo često i zbog stava o nedodirljivosti tipično muških karakteristika. Muškarcima koji primete smetnje koje upućuju na početke andropauze preporučuje se da ne čekaju predugo s javljanjem izabranom lekaru.

Ukoliko postoje razlozi i mogućnosti preporučuje se određena terapija. Na taj način pomažu svom fizičkom i psihičkom zdravlju, ali i svojim najbližima, jer negativne posledice andropauze pogođaju i njih.


Prva preporuka: posetiti izabranog lekara

Andropauza označava smanjene količine testosterona (muškog polnog hormona) u telu. Naime, količina testosterona nakon tridesete godine života se smanjuje (za oko 10% na svakih deset godina). Tako u 50-im godinama četvrtina muškaraca ima nivo testosterona koji može izazvati simptome andropauze.

Kao posledica smanjenja nivoa testosterona mogu se pojaviti: osteoporoza, gubitak mišićne mase i smanjenje mišićne snage, redistribucija telesne mase u korist masnog tkiva, anemija, smanjenje libida i erektilna disfunkcija, smanjenje kognitivnih sposobnosti i poremećaji sna, sklonost naglim promenama raspoloženja i depresiji.

Simptomi koji muškarca najčešće motivišu da se obrati urologu su smanjenje libida i erektilna disfunkcija te poremećaje mokrenja. Potrebna terapija testosteronom može značajno povećati telesne i mentalne sposobnosti muškarca sa simptomima i znatno uticati na kvalitet života u srednjem i starijem dobu.

Muž će se možda opirati, ali važno mu je objasniti da urolog ima jedinstvenu ulogu u proceni i dijagnostici simptoma te prepisivanju potrebne terapije, kao i praćenju stanja pacijenta.
Foto: pixabay

Leave a Response