Zanimljivosti

Na ovih šest načina svakodnevno uništavate jetru!

1kviews

Jetra je jedan od ključnih organa, a glavna funkcija je eliminacija toksina iz našeg organizma. Ona filtrira krv iz crijeva i obrađuje hranljive materije koje se pretvaraju u energiju, tako da se bez ovoga organa ne može živjeti.

Alkohol je najveći neprijatelj i među glavnim uzročnicima ciroze jetre, ali postoje i brojne druge stvari koje loše utiču na jetru, a da to možda niste znali.

admiral casino

Prejedanje prerađenom hranom – Takva hrana prepuna je masnoća i konzervansa koji oštećuju jetru, a pretjerano masna hrana može da dovede i do bolesti masne jetre koja je opasna koliko i zvuči.

Ne vježbate – Uravnotežena i zdrava ishrana ključna je za zdravlje organizma, ali je vrlo važno i održati tijelo u formi. Vježbanjem se redukuje količina ugljenih hidrata iz tela, pa tako i smanjuje količina koja se taloži u jetri.

Malo ste deblji – Svima je jasno da je gojaznost opasna, ali iako možda nemate baš takvih problema, višak sala ipak imate. Jasno je da ne mogu svi da imaju savršenu liniju, ali morate da znate da gojaznost takođe loše utiče na vaše organe, posebno jetru. Gojazne osobe često pate od nealkoholnog steatohepatitisa, sindroma koji izaziva oštećenje jetre, a javlja se najčešće kod žena srednjeg doba s prekomjernom težinom.

Pretjerujete s lijekovima – Mnogi lijekovi koje pijete za bolove, upale, zatvor, nesanicu i slično sadrže acetaminofen, odnosno paracetamol koji, ako ga uzimate previše, dovodi do oštećenja jetre. Zbog toga je važno da čitate sastojke lijeka koji pijete jer možda ne znate u kojim količinama unosite spomenuti sastojak.

Dodaci za mršavljenje – Nije naučno dokazano da bilo koji od dodataka za mršavljenje, na primjer oni u tabletama, zaista i pomažu pri gubitku težine. Ali poznato je da takvi dodaci mogu da budu izuzetno opasni za jetru.

Lijekovi na recept – Kao i oni iz slobodne prodaje, i lijekovi na recept imaju negativan efekat na jetru. Najštetniji su antibiotici i lijekovi za suzbijanje napada koji dovode do oštećenja jetre ako se uzimaju u pretjeranim količinama. Kada pijete antibiotike, morate da pazite na to kako se osjećate, pa ako primjetite bilo kakve promjene, javite se ljekaru.