Zanimljivosti

Ovo su najlepša jezera Evrope (FOTO)

Na svetu ne postoji mnogo toga što po svojoj veličanstvenosti može da parira prekrasnim jezerima. Okeani, rečni tokovi, delte, vodopadi, sve vodene površine koje postoje na planeti Zemlji, su jedinstvene na neki način, imaju neku svoju osobenost koja privlači, ali su jezera specifična po jednom: nigde nećete naći takav mir kao pored nekog jezera. Mnoga jezera širom Evrope i sveta su zato jako privlačna turistima koji vole odmor u pravom smislu te reči, a najlepša jezera Evrope svrstavaju se u najveće turističke atrakcije starog kontinenta.

Sa živopisnim pejzažima i zagarantovanim mirom, odmarališta na evropskim jezerima su mnogim turistima prvi izbor za putovanje. U Evropi je puno jezera koja plene svojom lepotom, pa je teško odabrati ona najbolja. Ipak, ovih 10 jezera sigurno se mogu svrstati u tu grupu.

Jezero Komo, Italija

Jezera severne Italije su po mnogo čemu posebna, a najlepše među njima je svakako jezero Komo. Ovo prelepo odmaralište leži u senci Alpa. Na njegovim obalama leže predivna naselja šarmantne arhitekture, koja upotpunjuju idiličan prizor ovog kraja. Ako vam se pruži prilika da doputujete na jezero Komo, obavezno posetite svetski poznati Belađo, atraktivno tradicionalno naselje i najveći turistički centar na jezeru. Sasvim sigurno, bićete zadivljeni, kao što su i mnogi pripadnici džet seta očarani ovim krajem i često mu se vraćaju. Jedan od njih je i Džordž Kluni.

Plitvička jezera, Hrvatska

Jadransko more, prelepa planinska područja, reke, jezera, razna čuda prirode, brojni Nacionalni parkovi… čitavo područje nekadašnje Jugoslavije prepoznatljivo je po raskošnoj prirodi, a tu svakako spadaju Plitvička jezera. Ujedno, to je i najstariji nacionalni park u jugoistočnoj Evropi. Poznat širom Evrope zbog svoje netaknute lepote, Nacionalni parki Plitvice je prepoznatljiv po njegovim šumovitim brdima sa 16 tirkiznih jezera koja su povezana vodopadima i kaskadama. Ljubitelji divljeg životinjskog sveta jako vole da dođu ovde jer su Plitvička jezera stanište mnogi vrsta divljači, medveda, vukova, jelena, divljih svinja, i mnogih vrsta ptica.

Jezero Garda, Italija

Najveće jezro Italije smatra se jednom od najromantičnijih destinacija ne samo u Evropi, nego i na svetu. Raskošan prirodni ambijent ovog planinskog jezera upotpunjen je prelepim naseljima, a svako naselje ima neku svoju specifičnost, počevši od od istorijskog grada na istoimenom jezerskom ostrvu gde dominira stari zamak iz 18. veka, pa do živopisnih sela sa najlepšim vrstama cveća i kućama pastelnih boja. Prizor koji treba videti, jer ga je rečima teško opisati.

Halštatsko jezero, Austrija

Ako je po nečemu poznato ovo predivno austrijsko jezero, deo UNESCO-ve svetske baštine, onda je to svakako relaksirajuća atmosfera, idealna za beg i odmor od gradske vreve. Okruženo velikim planinama, Halštatsko jezero je smešteno u srcu Salckamerung regije gde su nekada davno, pre oko 4.000 godina bila nastanjena keltska plemena. Danas je ovo mesto poznato po svojoj fotogeničnosti, zbog svetlucavog jezera u kome se ogleda čitava njegova zadivljujuća okolina, koju čine strme litice, planinski vrhovi i tradicionalna austrijska sela atraktivne arhitekture.

Jezero Lucern, Švajcarska

Smešteno je u centralnoj Švajcarskoj u predivnom planiskom okruženju, sa naseljima prepoznatljivim po svojoj arhitekturi. Jezero Lucern se često upoređuje sa norveškim fjordovima, ali ima prilično blažu klimu. Obavezna je poseta gradu Lucernu koji se nalazi na obali jezera. Staro gradsko jezgro je puno istorijskih građevina, prepoznatljivo po obojenim fasadama, po uskim ulicama od kaldrme i radnjama koje prodaju tradicionalnu švajcarsku robu.