Lifestyle

NE MOŽETE DA SPAVATE? Evo šta je noćna anksioznost i kako je kontrolirati

415views

Svi smo prošli situaciju kada odemo na spavanje, a problemi nam ne daju zaspati. Onda počinje okretanje po krevetu i bezuspješni pokušaji spavanja. Noćna anksioznost je poput noćne more.

Naime, kako sunce zalazi, naše brige ostaju. Ponekad društvo može odagnati naše brige, ali kada ostanemo sami i legnemo spavati, sve naše brige i problemi mogu se vratiti.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete noćnu anksioznost i koji će vam omogućiti da se bolje nosite s tim.

Pokušajte otkriti šta uzrokuje noćnu anksioznost. Nemojte se uplesti u vrtlog briga. Jedan problem obično vuče drugi, zbog toga trebamo razmisliti koje probleme trebamo riješiti.

Ako ste u toku dana previše fizički i psihički aktivni, lakše ćete navečer zaspati. Stoga je odličan način da izbjegnete noćnu anksioznost da se u toku dana dobro umorite. Ležanje u krevetu nakon niza aktivnosti dovest će do mirnog sna.

Ljudska bića su bića od navika. Naviknite se na određenu noćnu rutinu. Jedite, operite suđe, istuširajte se, popijte čaj i idite u krevet.

Osim toga, veoma je važno da se hranite zdravo. Jesti hranu s visokim udjelom masti prije odlaska na spavanje nije dobar izbor. Vaša večera treba biti bogata povrćem i drugim zdravim, lako probavljivim namirnicama.

Izbjegavajte energetska pića. Sve gore navedeno beskorisno je ako prije spavanja pijete alkohol ili druga pića koja sadrže stimulanse, poput kofeina. Umjesto toga večerajte uz mineralnu vodu ili čašu toplog mlijeka.

Pobrinite se da imate ugodno okruženje za spavanje. Soba u kojoj spavate trebala bi doprinijeti dobrom odmoru. Osim toga, trebali biste spavati samo u svojoj sobi.

Plitko ili nekontrolirano disanje nesumnjivo je neprijatelj mirnog sna. Dobro je uključiti vježbe disanja u svoju noćnu rutinu,prenosi Klix.ba. Ono će učiniti da vaše tijelo i vaš um postignu potrebnu harmoniju. U početku će vam biti malo izazovno naviknuti se, ali uskoro ćete osjetiti blagodati i ove će se vježbe pretvoriti u dio vaše zdrave noćne rutine.

Ako primijetite da često osjećate noćnu anksioznost, za pomoć trebate potražiti psihologa.