Showbiz

Od Čolića, Balaševića do Tome Zdravkovića- Ovo su pesme posvećene ženama iz njihovih života (VIDEO)

113views

Pevači su dosta lepih pesama ostavili iza sebe, pa se neretko slušaju još uvek one koje su starije od generacija koje uveliko posećuju kafane.

Za većinu pesama se i danas spekuliše kome su posvećene i da li te žene uopšte postoje, za neke se naslućuje, a za neke se zna. A ukoliko niste znali, saznaćete u nastavku teskta.

Pevač Kemal Monteno je posvetio veliki hit “Nije htela” bivšoj supruzi njegovog kolege i prijatelja – Radi se o jednom mom prijatelju, koji je imao ženu i bio je poznati pevač, a njegova supruga je volela drugog pevača i njegove pesme, pa se zbog toga razveo– otkrio je tada Kemal kako je nastala pesma “Nije htela, moje pesme, moje reči, moja dela”.

Sinan Sakić je imao dosta hitova koji se još uvek slušaju. Sa njegovog prvog albuma “Mala Šemsa”, koji se sastojao iz kompilacije singlova najpoznatija je bila pesma “Sreli smo se mnogo kasno”, ali se izdvojila i “Rastanak kraj reke”. Većina pesama sa ovog albuma bile su posvećene neostvarenoj ljubavi. Zbog naziva kompilacije, mnogi su spekulisali da su pesme posvećene njegovoj koleginici, pevačici Šemsi Suljaković.

Najpopularniji pop pevač na Balkanu Zdravko Čolić u svojoj bogatoj karijeri otpevao je mnogo pesama u kojima se spominju ženska imena. Od Jasmine do Emine se spekulisalo da je sve te pesme posvetio određenim ženama, a onda je jednom prilikom otkrio da postoji samo jedna numera iz njegovog opusa koja govori o stvarnoj ženi. Nijedna pesma nije o stvarnoj ženi, osim Kristine – otkrio je Zdravko, pa objasnio o kojoj Kristini je reč. Kornelije Kovač je posvetio tu pesmu svojoj ćerki – rekao je Čolić.

Pevač koji ima verovovatno najlepše pesme posvećene ženama, pa i generalno pesme narodne muzike je Toma Zdravković. Teško je izdvojiti neku pesmu, jer je pevao o Ljiljani, Sanji, o Branki.. ali najpoznatija priča je vezana za pesmu ‘’Danka’’. Toma Zdravković pesmu ‘’Danka’’ posvetio je Danki Novović, čuvenoj voditeljki i jednoj od najpopularnijih TV ličnosti stare Jugoslavije. Tada još mlada spikerka, Danka je vodila mnoge koncerte na kojima je nastupao i Toma i nije mnogo prošlo a njih dvoje su postali veliki prijatelji. Toma, velikog srca kakav je bio, prijateljici je posvetio pesmu. Ona, pak, zbog toga nije bila srećna. – Bili smo prijatelji i Toma je bio čovek pun emocija i imao je veliko srce. Ipak, mrzela sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju, jer su za mene oni bili prijatelji i poslovni partneri. Zato sam se ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pesmu – ispričala je godinama kasnije. Pesma je postala hit, a priča o zaljubljenom Tomi legendarna. Nećemo možda saznati nikada do kraja šta je tu istina, ali možemo da i danas poslušamo ovu pesmu i poslušamo Tominu istinu pretočenu u stihove, kako je samo on to umeo da načini.

Slavni kantautor Đorđe Balašević je najlepše, najpreciznije opisivao život, ljubav, odnose i neodnose. Mnoge njegove pesme je posvetio upravo njoj, svojoj Oliveri. I one koje nisu direktno posvećene njoj, ona je imala udela u inspiraciji. A jedna od najlepših pesama koju je napisao – “Provincijalka”, posvećena je njegovoj supruzi Oliveri Olji Balašević. U vreme dok je Olivera Balašević studirala i živela u domu, Đole je pod njenim prozorom često pevao, a veliku ljubav nisu krili. Na studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka Olivera tada živela, i danas se na ulaznim vratima nalazi pločica “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka… Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.”

Foto: Youtube printscreen

1 Comment

  1. Aw, thi was an extremely nice post. Finding tthe time
    and actual effort to generate a superb article…
    but what can I say… I procrastinate a whole lot and never seem to get anything done.

    Pump musclee for women web site pump musxcle for women

Comments are closed.