Lifestyle

Potraga za zdravim hljebom je danas poput potrage za zlatom: Evo kako da sami napraviti najbolji!

Bez hljeba se ne može! To je namirnica koja povezuje kulture širom svijeta, jer gotovo da nema zemlje u kojoj se ne jede hljeb, u manjoj ili većoj količini.

1.2kviews

On je sastavni dio brojnih narodnih običaja vezanih za plodnost, život, blagostanje, gostoprimstvo i dom.

A izbor je zaista veliki: presni, kukuruzni, hrono, ječmeni, u obliku komadne ili cijele pogače, vekne ili somuna, polubijeli, crni, sa dodacima… Uz nekoliko pravih poteza možete da napravite hljeb kojim ćete oduševiti svoje ukućane i drage goste.

Hljeb sa začinskim biljem svakoga će ostaviti bez daha. Možete ga poslužiti vrućeg ili ohlađenog uz obrok, a možete ga jesti i samog koliko je dobar.

Ništa kao kada kuća zamiriše na vruć hleb ili pogaču! Za dobru pogaču ima mjesta na svakom stolu. Njen ukus svaki zalogaj čini potpunijim i slađim, ona se slaže sa svakim jelom, a možete je pripremiti na različite načine.

Pogača rascvjetani cvijet će vas oduševiti svojim izgledom i uopšte nije komplikovana za pripremu iako se tako na prvi pogled čini. Samo pažljivo slijedite uputstva i nema gde da pogriješite! Možete napraviti i razne punjene pogače. Uvijena pogača sa sirom je zaista posebna. Testo se premazuje sa otopljenim puterom i smjesom od sira, pavlake i peršuna, pa joj sve to daje jedan zaista nevjerovatan ukus kojem niko ne može da odoli.

Ukusna i zdrava kukuruzna pogača se pravi zaista jednostavno. U posudu se stavi izmrvljen kvasac i šećer i prelije sa 50 mililitara mlake vode. Ostavi se da uskisne, pa kada kvasac uskisne doda ostatak vode, mast i so. Brašno i palenta se pomiješaju, pa i to doda postepeno i umesi tijesto. Od tijesta se formira željeni oblik i stavi u podmazanu tepsiju, pa se peče u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Brzo i lako, zar ne?

Način priprema hlijeba zaista vam daje mogućnost da se poigrate tijestom kako god želite i da brzo napravite jedan posebnog izgleda i ukusa, baš po vašoj želji!