Knedle sa testom od krompira

Sastojci:

1 kg krompira,

1 kašika omekšalog putera,

2 žumanceta, prstohvat soli,

4 kašike griza,

250-350g oštrog brašna,

30 šljiva, 200 g prezli,

1 dl ulja za prženje,

2 kesice vanilin šećera

Priprema: Knedle sa šljivama se spremaju tako što se krompir opere, stavi se u šerpu i kuva se oko pola sata od trenutka kada voda proključa. Ako možete, izaberite krompir koji je slične veličine kako bi svi bili ravnomerno skuvani.

Kada se krompir skuva, ispasirajte ga i dodajte žumanca, so i puter. Promešajte, zatim dodajte griz i oko 250 grama brašna i od toga umesite testo. Testo treba da bude kompaktno i ne bi trebalo da se lepi.

Napravite valjak i uz pomoć brašna oblikujte tridesetak knedli. Kuvajte ih u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu. Ispržite prezle na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle, piše Nova S.