Lifestyle

RECEPT DANA: Patišpanj

71views

Patišpanj, još poznat kao testo za kolače, je možda najpopularnije testo koje se koristi za pripremu različitih tortikolača, koha, petifurija, keksa i dr.

Rasprostranjeno je svuda po svetu i priprema se od jaja, brašna i šećera, a ponekad se dodaje i mleko. Ako naučite da ga pravite, lako ćete moći da spremite svakakve deserte.

Običan patišpanj

Neophodni sastojci: 1 šolja brašna, 6 jaja, 1/2 šolje šećera u prahu, 1 vanila.

Način pripreme: žumanca i šećer se umute mikserom da se dobije homogena konzistencija. Ako nemate šećer u prahu, možete ga zameniti običnim šećerom, ali onda će vreme mućenja duže trajati. Na kraju se pažljivo dodaje brašno i vanila i još jednom se promeša, ali lakše i pažljivo. Sve se stavlja u nauljenu tepsiju, posutu brašnom i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Foto: Privatna arhiva