Showbiz

ŠOK PRIZNANJE: PRIČALI SU DA SAM VANBRAČNI SIN GORANA BREGOVIĆA

Mlada muzička nada Marko Stanković priča za naš portal kako je krenuo da osvaja estradu, te čega je sve morao da se odrekne! Čak je ostao i bez devojke!
Odrastao sam u nemaštini, u porodici se uvek svaki novčić odvajao za našu decu i posebno za sestrinu operaciju koja je rođena sa srčanom manom. Oduvek me pratila panika da ću ostati bez novca. Kad sam počeo da živim od muzike, svu energiju usmerio sam samo na to. Zanemarivao sam rođendane, venčanja i slavlja mnogih prijatelja i članova familije. Jednako tako zanemarivao sam i devojku. Te sam godine imao 270 nastupa. Ona me, očekivano, ostavila i slomila mi srce. Napisao sam pesmu “Da ne svane” upravo o tom događaju.
Ljubav sam izgubio zbog predanosti poslu, muzika me koštala najlepše ljubavne priče, upravo zato besno lomim gitaru u spotu. Preterao sam, danas mi je jasno. Nisam znao da nađem ravnotežu – kaže Marko Stanković, kantautor s ljubljanskom adresom koji već 12 godina gradi svoj put na estradi, a s novom baladom ovaj mladić velikog raspona glasa i šarolikih gitarskih sposobnosti spreman je da osvoji ceo Balkan, koji je i ujedinio u pesmi jer su mu instrumentalisti bili najveće face iz svih susednih država.
Od 12. godine stalno nešto svira, a počeo je da zarađuje tokom srednje škole. Nisu to bili neki iznosi, nekad bi honorar bio 30 evra, a iznajmljivanje ozvučenja koje je nosio na tu svirku stajalo je 50 evra. Znao je da je to ulaganje na duge staze. A sve je počelo u lokalnoj muzickoj školi, gdje je išao na casove klavira.
– Moj zaigrani i energični duh nije se svidio profesorici. Svako malo bi me udarala i vikala, “zašto mrdaš glavom kao neki pijetao”. Ako ja isprve ne bih odsvirao novu melodiju ispravno, ona bi se naljutila i slala bi me, primjerice, da joj kupim burek dok se ona smiruje uz cigaretu. Kad danas promislim o tome, toj bi ženi trebalo zabraniti raditi s djecom. Dvije godine bilo mi je dovoljnog zlostavljanja, ispisao sam se iz škole i zakleo da nikad više klavir neću taknuti u životu. Potkraj osnovne škole bili smo na putovanju, gdje nam je neki čovjek svaku večer svirao na gitari hitove Plavog orkestra, Bijelog dugmeta, Parnog valjka, dok smo mi djeca zagrljeni oko njega pjevali. Osjetio sam čar muzike kao nikad prije. Osjetio sam da mi nedostaje, prisjeća se Marko kojega je tetka uskoro pozvala da se pridruži bratiću na privatnim satovima gitare. Tu se rodila ljubav prema novom instrumentu te su Slash iz Guns N’ Rosesa, Angus Young iz AC/DC-a, Eric Clapton te B.B. King brzo postali njegovi novi idoli, a iz naših krajeva obožavao je Riblju čorbu i Vlatka Stefanovskog.
– Odmah sam se zaljubio u gitaru i njezinu moć privlačenja ljudi oko sebe. Pjevanje je išlo nešto sporije, bio sam mnogo loš, da ne kažem katastrofalan. Tijekom vježbanja mama, koja je završila srednju muzičku školu, ušla je u sobu i rekla: “Sine, majka te voli, ali nemoj pjevati, samo sviraj gitaru”. Poslije toga godinu dana nisam zapjevao pred ikim. Pazio sam da vježbam samo kad sam sam kod kuće. Kad sam bio zadovoljan napretkom, pozvao sam ih na svirku. Mama je bila šokirana. I danas je zezam kako sam joj uspio dokazati da ću naučiti pjevati.
Osnovao je bend i krenuo. Već sa 15 godina bili su predgrupa Goranu Bregoviću u rodnom Leskovcu. Još pamti tremu, ali i uzbuđenje kad je stao prvi put pred hiljadu okupljenih ljudi, a u divnom mu je sjećanju ostao i nastup s Bregom.
– Zamolio sam ga za zajedničku fotografiju. Prokomentirao je naš nastup na lep način i rekao da nam ne smije ponuditi ništa piti jer smo još premali za alkoholnu zdravicu. Bio je divan prema nama. Sutradan su u lokalnim medijima pratila rasprava u Skupštini u kojoj se govorilo da se Bregovića nepotrebno platilo 40 hiljada eura, a da smo mi klinci napravili bolju atmosferu iako smo nastupali besplatno. Tada su krenule priče da sam vanbračni sin Gorana Bregovića, a glupost, čovjeka sam samo taj jedan put u životu vidio, smije se Marko koji se sa 19 godina preselio u Beograd. Sljedeće četiri godine Marko s bendovima nastupa na svadbama, rođendanima, privatnim zabavama, beogradskim klubovima, a došao je i do epizodne uloge u popularnoj srpskoj seriji “Istine i laži”, gdje je glumio člana benda Sergeja Ćetkovića. Nakon 600 nastupa odlučio je da proputuje i svet i spoji lepo s korisnim – pet ruta po tri mjeseca odradio je na kruzeru kojim je obišao pola svijeta, a tada je prvi put doživio i nemoralne ponude.
– Bilo je nenormalno. Starije žene su mi nudile ozbiljan novac za seks. Nisam se na kruzeru seksao ni za novac ni besplatno. Bio sam u vezi, jako zaljubljen u djevojku, i znao sam svoje granice. Kad zagusti, uvijek je tu hladan tuš da ti razbistri um, ali kući sam se vratio čista obraza, govori Marko, koji je na povratku u Srbiju s puno stvorenog samopouzdanja ušao u Michael Jackson tribute bend, za koji je iscijedio sav zarađeni novac na iscrpljujuće satove plesa i pjevanja kako bi što bolje oživio pokojnog kralja popa. Potom ga je prvi lockdown prije tri godine zahvatio kod roditelja u Ljubljani, gdje su se bili preselili godinama ranije. Ostao je tamo i privremeno zarađivao na internetu – prodavao je proizvode za tjelovježbu te mlade Kineze podučavao engleskom jeziku. Dok se situacija smirila, već se udomaćio u Ljubljani i prijavio se na show “Slovenija ima talent”, gdje je dogurao do finala.
– Nisam pobijedio, ali dobio sam utješnu nagradu – automobil, smije se Marko koji se naviknuo na život u Sloveniji. Zato sve pjesme koje snima za prvi solistički kantautorski album bit će otpjevane na srpskom i slovenskom jeziku.
– Ovaj je singl moja intimna priča, već radim na sljedećim pjesmama. Vjerujem u svoj potencijal i vjerujem da će publika prepoznati moju iskrenu emociju. Nakon više od hiljadu nastupa siguran sam da znam zabaviti ljude, sad još moram potvrditi da ih mogu zavesti svojim autorskim pjesmama – zaključuje mladić s velikim ambicijama.
Foto: Privatna arhiva Marko Stanković