Zanimljivosti

Šta je sve potrebno za gledanje u šolju i kako se to zapravo radi

Od davnina je gledanje u šolju tradicija na Balkanu i jedan vid zabave tokom ispijanja omiljenog napitka, ali koliko njih je zaista dobar tumač?

Mnoge kod nas zabavlja skriveno značenje figura i brojeva, dok se pojedini vrlo ozbiljno bave proricanjem sudbine na osnovu simbola koje ostavlja talog od kafe. A da li ste se pitali kako se to radi i kako se pravilno “prevrne prazna šolja”?

love-g7392bde77_1920.jpg

Šta je sve potrebno za gledanje u šolju

Za sve one koji veruju u gledanje u šolju ili bi samo da se zabave, važno je osnovno pravilo – kafa koju kuvate i sipate u šolju mora da bude turska, tj. domaća crna kafa. Druge vrste kafe neće ostaviti željeni deblji talog na zidovima šolje, tragovi će biti bledi i neprepoznatljivi, sve će biti uzaludno i zato je prvi korak – kuvanje jake crne turske.

Važno je i da je ta kafa koju kuvate bez šećera, mleka i drugih dodataka. Nepisano pravilo kaže i da kafu treba piti desnom rukom, a da, kada je popijete, šolju treba da na tacnu ili papir okrenete levom rukom, prenosi Zadovoljna.rs.

Zatim šoljicu tako prevrnutu ostavite da se ocedi najmanje 10 minuta. Nakon toga vreme je za čitanje simbola koji su se u talogu oblikovali tokom ceđenja.

Važno je znati i da ne treba sebi gledati u šolju nego drugome. Za one koji bi da se okušaju u gledanju u šolju poželjno je da imaju dobru intuiciju, da dobro poznaju simbole u kafi i naravno, da imaju želju i dobru volju za tako nešto.

coffe-g88b0c7ad7_1920.jpg

Prvo obratite pažnju na veličinu simbola. Velikim simbolima treba dati veći značaj nego malim i jedva vidljivim simbolima.

Takođe, simboli koji se nalaze u blizini drške šolje predstavljaju događaje koji će se desiti u kući osobe. Simboli koji se nalaze levo od drške predstavljaju prošlost, a simboli koji se nalaze desno od ručke predstavljaju budućnost. Na osnovu toga događaje treba logički povezati.

Dani koji su idealni za čitanje kafe su utorak i petak, dok nedelja i praznici nisu pogodni.

coffee-time-gb58a9350b_1920.jpgKako se deli šoljica prilikom gledanja u šolju

Postoji nekoliko principa prema kojima se deli unutrašnjost šoljice za kafu i na osnovu čega se iz nje čitaju simboli i sklapa priča.

Podela šolje na pet celina

Podela šolje se u ovom slučaju radi u srednjem delu, a tu podelu određuju drška, prednji obod i donji deo. Na osnovu toga šolja se deli na pet celina i to su leva strana koja predstavlja sadašnje vreme, desna strana koja krije budućnost, deo oko ručke koji predstavlja događaje vezane za ljubavni život, područje prednjeg oboda koji je blagostanje, a dno su kućni i porodični poslovi.

Podela šolje na četiri celine

Od ručke šolje zamislite dve linije, jednu horizontalnu i jednu vertikalnu, koje dele šolju na četiri dela. U takvoj podeli vertikalna osa – desno krije pozitivne događaje, vertikalna osa – levo negativne događaje, horizontalna osa – gore otkriva blisku budućnost, a horizontalna osa – nadole dalju budućnost.

coffee-g49298937d_1920.jpg

Podela šolje na dve celine

Podelite šolju na dva dela od drške. Ono što se nalazi levo simboliše prošlost i blisku sadašnjost u vezi sa domom. Tu se kriju simboli koji se mogu protumačiti kao dobre stvari (pozitivna oblast). Desno su budući događaji u vezi sa okruženjem van kuće. Mogu se smatrati negativnim područjem sa ne tako lepim stvarima.

Čitanje šolje na obodu dna

Područje šolje blizu dna oboda, ali ne na samom dnu, krije simbole koji se odnose na sadašnjost ili blisku sadašnjost. Samo dno, s druge strane, označava buduća dešavanja.

Horizontalna troslojna podela šolje

Podela šolje na tri dela podrazumeva da svaki deo ima jedinstvenu ulogu u izgledu simbola. Znakovi koji se nalaze pri vrhu šolje znače događaje koji se približavaju budućnosti. Simboli u srednjem delu šolje prikazuju sadašnji status, dok znakovi pri dnu šolje označavaju prošle situacije, uglavnom vezane za dom, porodicu i odnose s drugima.

Foto: Pixabay / Zadovoljna.rs