Lifestyle

Što crveni luk može učiniti za vaše zdravlje? Može da zamijeni i lijekove

1.5kviews

Iako je sve povrće općenito dobro za zdravlje, određeno ima jedinstvene moći i svojstva koja čak mogu zamijeniti i lijekove. Među ovakvim povrćem najpopularniji je češnjak, toliko da je crveni gotovo pao u sijenu, potpuno nezasluženo, piše “Novi život“.

Donosimo 8 činjenica zbog kojih biste trebali češće jesti crveni luk. Evo što crveni luk može učiniti za vaše zdravlje:

1. Crveni luk je prava riznica najvažnijih materija

Crveni luk ima malo kalorija, ali zato ima pregršt vitamina, minerala i vlakana, među kojima su sljedeći najvažniji:

– vitamin C (važan za izgradnju imuniteta, proizvodnju kolagena, apsorpciju željeza i obnavljanje tkiva, moćan antioksidans koji štiti stanice od oštećenja);

– vitamini B grupe (folat (B9) i piridoksin (B6), koji igraju ključnu ulogu u radu metabolizma, funkciji živaca i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca):

– kalij (važan vitamin koji mnogi ne unose u dovoljnoj količini, a koji je ključan za normalno funkcioniranje stanica, ravnoteža tekućina, prijenos živčanih impulsa, funkcija bubrega i pokretanje mišića).

2. Crveni luk pospješuje zdravlje srca

Crveni luk sadrži antioksidanse i sastojke koja pomažu tijelu da se izbori s upalama, snizi razinu triglicerida i kolesterola, što sve zajedno snižava rizik od bolesti srca. Njegova jaka antiupalna svojstva pomažu i snižavanju visokog krvnog tlaka i snižavaju rizik od stvaranja ugrušaka.

U crvenom luku se u visokoj koncentraciji nalazi flavonoid kvercetin, za koji je znanost dokazala da snižava rizik od bolesti srca.

3. Crveni luk je prepun antioksidansa

Antioksidansi su sastojci koji sprječavaju oksidaciju – proces koji vodi do oštećenja stanica i predstavlja jedan od čimbenika rizika za razvoj raka, dijabetesa i bolesti srca. U crvenom luku nalazi se više od 25 različitih vrsta flavonoidnih antioksidanasa.

4. Crveni luk je izvor antikancerogenih sastojaka

Znanstvenici kažu da je prehrana u kojoj je crveni luk dosta zastupljen značajno snižava rizik od određenih vrsta raka, poput raka želuca i raka debelog crijeva. To je zahvaljujući sumpornim sastojcima i flavonoidnim antioksidansima u crvenom luku. Sadrži i fisetin, flavonoid koji pomaže sprječavanju rasta tumorskih stanica.

5. Pomoć kod povišenog šećera

Crveni luk u svakodnevnoj prehrani pomaže da kontrolirate razinu šećera u krvi, što je naročito važno ljudima s dijabetesom ili preddijabetesom, pokazalo je više studija.

6. Veća gustoća kostiju

Iako su za zdravlje kostiju mliječni proizvodi najvažniji, crveni luk također može odigrati važnu ulogu! Naime, dokazano je da crveni luk snižava razinu oksidativnog stresa, pojačava razinu antioksidanasa i sprječava gubitak gustoće kostiju, što je vrlo važno za sprječavanje osteoporoze i jačanje skeleta.

7. Crveni luk ima antibakterijska svojstva

Crveni luk ima moć da se izbori sa opasnim bakterijama poput eserihije coli, pseudomone, stafilokoka…

8. Crveni luk je dobar za probavu

Ova namirnica je odličan izvor vlakana i probiotika, koji su neophodni za dobru probavu i zdravlje crijeva, ali i izgradnju imuniteta.