Zanimljivosti

Svijet tajni: Ovih pet mjesta je samo za odabrane

954views

Svijet je prepun tajnih i ekskluzivnih mjesta za koja, ili ne znamo, ili nam je, kao običnim smrtnicima – jednostavno zabranjen pristup. Ovaj popis nudi vam uvid u pet najvažnijih mjesta kojima je običnim ljudima zabranjen pristup

Foto: Promo

 

Mežgorje

 

U ovom ruskom gradu navodno žive radnici koji dan provode na jednom od najtajnovitijih mjesta ovog dijela svijeta – planini Jamnatau. Američka vlada godinama upozorava ruske vlasti da otkriju šta se događa na toj planini jer smatraju da se radi o nuklearnom postrojenju.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka američke vlasti uputile su nekoliko pitanja Rusima da otkriju o čemu se tu tačno radi, i svaki put dobili drugačiji odgovor. Da se radi o riznici za rusko blago, skladištu za hranu i skloništu za vlast u slučaju nuklearnog rata.

Vatikanski tajni arhiv

Uprkos njihovom nazivu, Vatikanski tajni arhivi nisu tajni i pristup njima nije zabranjen. Svako može da proučava arhivu, ali je ulazak dozvoljen samo nekolicini osoba. Sve što vi možete da uradite je da predate zahtjev da vidite neki dokument i zaposleni će vam ga donijeti u čitaonicu.

Javno je objavljen popis sadržaja arhiva, ali mnogi teoretičari zavjera vjeruju da se u arhivu nalaze mnogi dokumenti za koje javnost ne zna da postoje, a koji bi mogli da kompromituju katoličku crkvu. Svi javno objavljeni dokumenti dostupni su javnosti uz činjenicu da su stariji od 75 godina. Sva arhiva čuva se u strogo čuvanim prostorijama i podrumima koji su savršeno klimatizovani i pripremljeni za čuvanje važne građe.

Klub 33

 

Uprkos popularnom uvjerenju da u Diznilendu ne smije da se toči alkohol – to nije tačno. Alkohol je dozvoljen u svakom jelu ovog zabavnog parka, ali se toči samo van radnog vremena, odnosno onda kada je Diznilend otvoren za privatne zabave.

Iako je Diznilend javni zabavni park, unutar njega postoji mjesto u koje obični smrtnici ne mogu da uđu. Riječ je o Klubu 33, privatnom klubu za koji članarina košta oko 30 hiljada američkih dolara, a na članstvo se čeka otprilike 14 godina.

Moskovski metro II

Nikad potvrđene od ruskih vlasti, ali postoje glasine da paralelno sa javnim metroom ispod Moskve postoji i privatni metro. Ne, ne radi se o metrou koji mogu da koriste samo bogati stanovnici ovog milionskog grada nego o metrou koji povezuje sve institucije od državne važnosti.

Govori se da je metro-II duži od javnog metroa a nalazi se na dubini između 50 i 200 metara. Pretpostavlja se da je nastao za vrijeme Staljinove vladavine, ali do dan danas ruske vlasti nisu potvrdile niti demantirale postojanje tajnog metroa.

Whites Gentelmen Club

Najekskluzivniji klub u Engleskoj. Osnovao ga je 1693. godine Italijan Frančesko Bjanco kako bi u njemu posluživao novu vrstu vruće čokolade, a vremenom je postao tipičan, ali opet ekstremno privatni klub za gospodu.

Klub je poznat po svojoj „knjizi klađenja“ u koju se zapisuju bizarne opklade članova. Najpoznatija je opklada od 3.000 funti o tome koja će kapljica voda prva skliznuti niz prozor. Sitnica. Ali, zašto je ovaj klub na popisu?

Zato što je u njega strogo zabranjen ulazak ženama. Isto tako i muškarci, možete postati član kluba samo ako vas pozove član koji za to ima podršku još dvojice članova. Ako niste član kraljevske porodice ili veoma utjecajan političar – šanse da vidite unutrašnjost kluba su jako male.