Zanimljivosti

Tradicionalna afrička kuhinja: Mopane crvi

41views
 

Tradicionalna afrička kuhinja: Mopane crvi

To je delikatesa u nekim dijelovima Južne Afrike i smatrala je hranu u drugim zemljama. Ali svi se slažu da su crvi veoma hranljivi, a neki ih čak smatraju zaista ukusnim.

Restoran Boma

Boma je klasičan turistički objekat smešten na lijepoj lokaciji u Viktorijinoj Falls Safari Lodge. Večera u ovom ponosnom restoranu u Zimbabveu je legendarna afera, sa nebrojenim lokalnim jelima u švedskom stilu. Ovo uključuje delikatese kao što su impala terrine i ratni file. Vajter je na raspolaganju da ispriča svoje bogatstvo bacanjem kostiju; plesači zabavljaju se sa tradicionalnim rutinama Shona i Ndebele; a onda … tu je i mopane crvi.

Šta Mopane Worms Taste Like?

Crvi u Bomi su prženi paradajzom, lukom i belim lukom, od kojih nijedna od njih ne prikriva neizvesnost crne glave gusenice i grubog, sivog tela. Sa konobaricom, ohrabrujući, uzeo sam jedan u usta i počeo je žvakati.

Inicijalni ukus mopanskog crva nije bio toliko loš, skriven lukom i lukom.

Mopane crvi u afričkoj kulturi

Većina ljudi koji uživaju u mopanskim crvima očigledno ne dobijaju sertifikate za jedenje ujeda. Obično ćete videti ogromne vreće sušenih i / ili dimljenih crnih mopana na lokalnim tržištima širom ruralne Zambije, Zimbabvea, Bocvane, Južne Afrike i Namibije. Oni su sivkasti kada su osušeni (nakon što su ih zelene čvrstoće istisnute) i na prvi pogled možda mislite da gledate neku vrstu pasulja.

Mopane crvi dobijaju svoje englesko ime iz svoje prednosti za mopane, relativno često vrstu koja se nalazi u sjevernim područjima Južne Afrike. Najbolje vrijeme da ih sakuplja je kasno u njihovoj larvalnoj fazi, kada su grubi i sočni i još uvijek nisu zakopani u podzemlje da bi se ušli u fazu mozga. Mopane crvi se takođe hrane od mango drveća i drugih grmlja. Sveži mopane crvi su sezonska delikatesa, ali neki lokalni supermarketi prodaju i crne potopljene crve u limenkama.

Mopane Worms kao komercijalna industrija

Mopane crvi nazivaju se fenom u Bocvani, mashonji u Zimbabveu i delovima Južne Afrike i omangungu u Namibiji. Uprkos njihovom sumnjivom ukusu, oni pakuju ozbiljni nutritivni punch, koji se sastoji od 60% proteina i visokih nivoa gvožđa i kalcijuma.

S obzirom na to da mopane crva berba zahteva malo ulaganja u način resursa, gusenice su postale profitabilan izvor prihoda. U Južnoj Africi, mopane crvi su višemiliona Rand industrije.

Održivost preduzeća mopane crva često je ugrožena prekomernim berbama. Ostale pretnje za industriju uključuju upotrebu pesticida kako bi se gazdinstvima spriječilo da se takmiče s stočnom hranom koja se hrani na istom drveću; i krčenje šuma. Neki preduzeća iz mopane crva razmišljali su o tome da domažu crve kako bi industrija bila pouzdanija.

Kako kuhati Mopane crve

Uobičajeni način jesti mopane crve je na isti način kao što sam ja – pržena kombinacijom paradajza, belog luka, kikirikija, čilija i luka. Oni koji imaju pristup gazdinicama mogu pronaći recepte za kuvanje na internetu.

Mopane crvi se takođe mogu dodati u kupatilo, kuvati kako bi ih omekšali, ili jednostavno jedete sirovo i sveže sa drveća. Kad su sveži, manje su žvakali i njihov ukus je nerazblažen drugim sastojcima. Da li je to dobra stvar ili loša stvar je na tebi!