Zanimljivosti

Tradicionalna i savremena čileanska kuhinja – Čileanska hrana

25views
Tradicionalna i savremena čileanska kuhinja

Čile ima prepoznatljivu kuhinju. I evropska i autohtona tradicija su značajno uticala na savremenu čilijansku hranu. Čile je poznat po fantastičnim morskim plodovima, grilovim mesom (mislim na Patagoniju), čorapama i pastelima , empanadama , kukuruzu, pasulju, krompi , egzotičnom tropskom voću ( lucuma i chirimoya ), piscu i odličnim vinima.

Čileanska hrana može izgledati slično peruanskoj hrani. Iako dve zemlje dele istu rastuću podneblje i geografiju, čileanska kuhinja se evoluirala odvojeno i prilično je jedinstvena. Čileanska kuhinja ima mnogo toga da ponudi.

  • 01 od 05

    Čileanski predjela, grickalice i ulična hrana

     Empanadas de Pino
    JB / Wikimedia Commons
    Empanada , koja je pecivo napunjeno pino (kombinacijom zamrznutog goveda i luka) ili queso (sir), je klasično čilijsko predjelo, užina i ulična hrana. Prateće u popularnosti su sve vrste tamala, sendviči poput palte , tomate y palmito napravljeni od avokada, paradajza i srca dlana.
  • 02 od 05

    Čileanski hleb i sendviči

    ” alt=”” aria-hidden=”true” />
    Hallullas – čileanski “biskviti”. Marian Blazes

    Kada ušetite u pekaru u Čileu, verovatno ćete biti iznenađeni čudnim oblicima i činjenicom da se služite i plaćate po težini. Čileov kruh se smatra nekim od najboljih na svetu pod uticajem francuskih, španskih i nemačkih kolonizatora. Sljedeći recepti predstavljaju neke od najčešćih i najpoznatijih tipova.

  • 03 od 05

    Čileanske salate, strane i Salsas

    ” alt=”” aria-hidden=”true” />
    Pebre – Čileanski Čile Pepper Salsa. Marian Blazes

    Čileanske salate, bočice i salate su napravljene od svježeg povrća i voća. Neki su začinjeni, neki su slani, a drugi su slatki. Najpopularnija čileanska salata je ensalada chilena napravljena od seciranog luka, narezanih paradajza, sirćeta, uljepšavanja, cilantra i soli.

  • 04 od 05

    Čileanski glavni kursevi

    ” alt=”” aria-hidden=”true” />
    Charquican – čileanska govedina. Marian Blazes

    Ručak je obično najveći obrok dana, a često služe dve glavna jela. U malim gradovima, preduzeća se zatvaraju skoro tri sata, tako da ljudi mogu ići kući i jedu ovaj veliki obrok sa svojim porodicama i uzimaju siestu (nap).

    Tradicionalni čilovski obrok može se sastojati od pastel de chocla , “pita” napravljenog kukuruzom, povrćem, piletinom i govedinom, a poslužio je sa ensalada chilena (vidi gore).

  • 05 od 05

    Čileanski deserti

    ” alt=”” aria-hidden=”true” />
    Čileanski stil Sopaipillas – Pumpkin Fritters. Marian Blazes

    Neki od najpopularnijih čilijskih dezerta i peciva su krofne ispunjene žitaricama, peciva ispunjena alkoholom, pahuljice u obliku roga, pržena peciva, valjane palete , sopaipillas (prženo testo) i čurro (pržene krofne) . Na mnoge deserte uticali su španski i evropski specijaliteti.

Leave a Response