Zanimljivosti

Vaše mačke mogu da čuju i ono što vi ne čujete

48views
Mogu obarati stvari prlikom hoda, dremati na vrlo neobičnim mestima ili jednostavno tupo i bez ikakvog smisla gledati u prazan zid. Šta je to što vašu mašku toliko fascinira u vezi sa praznim zidom? Ako ste sebi ikad postavili ovo pitanje, danas vam nudimo priliku da pronađete svoj odgovor. Brojni su razlozi koji mačke navode na gledaju u prazan zid. Većina razloga ima veze sa činjenicom da je mačka po prirodi vrlo radoznala i da je ona u duši predator u potrazi za plenom.

animals-2939754_1920.jpg

Mogu da vide nešto što mi ne vidimo?

Mačiji vid je vrlo sofisticiran i za razliku od čovečijeg one mogu da vide neverovatno dobro pri vrlo slabom osvetljenju. Iako ne razliku tako mnogo boja kao mi, one primećuju i najmanji pokret u prostoru. NJihovo šire vidno polje je “krivac” za to. Kada mislite da vaša mačka gleda u prazan zid, vrlo lako može da bude da ona na njemu vidi neku sićušnu bubicu ili senku koju mi ne opažamo. Osim toga mačke imaju fantastično pamćenje. To je posebna vrsta pamćenja koja omogućava mačkama da se sete nekih događaja i iskustava. To znači da se vrlo lako vaša mačka može setiti u trenutku odraza Sunca na zidu, koji je videla ranije i pitati se gde je sada.

people-2570587_1920.jpg

Mogu da čuju nešto što mi ne čujemo?

Osim vida mačke imaju i neverovatan sluh. One imaju znatno širi opseg frekvencija nego većina sisara, uključujući nas i pse. Vaša mačka je dakle u stanju da čuje stvari koje vi ne čujete. U zidovima se često nalaze cevi kroz koje teče voda, ili jednostavno strujanje vazduha može da proizvede zagonetan zvuk koji mački skreće pažnju. Takođe ako u zidu ima pukotina, vrlo je moguće da je mačka svesna prisustva miša u zidu. Ako živite u stanu, vrlo je verovatno da vaša mačka čuje vaše komšije iako su relativno nečujne za vas.

Foto: Pixabay