ISTORIJA VIJETNAMA – VIŠE OD RATA SA AMERIKOM

Ovo je zemlja sa veoma bogatom i burnom istorijom. Ono čime je ova zemlja najviše privukla pažnju Zapada je Američki rat u Vijetnamu. Ali vekovima unazad Vijetnam je išao u korak sa Kmerima, Mongolima i Kinom, pod čijom je okupacijom bio čak hiljadu godina, i od koje je poprimio mnoge uticaje. Kasnije dolazi mukotrpan period francuske kolonijalizacije koji je bio na snazi do druge polovine dvadesetog veka. Amerikanci su poslednji u dugom nizu osvajača. Danas, odnosi sa starim neprijateljom Vijetnama- SAD-om su se znatno popravili: početkom 1994 godine, SAD je ukinuo embargo koji je bio na snazi od šezdesetih godina 20. veka. Sada, privreda Vijetnama na godišnjem nivou raste za više od 8% godišnje, a priliv novca od turizma se drastično povećava.

HANOJ JE SPOJ UTICAJA I SUDAR SUPROTNOSTI

Vijetnamska prestonica Hanoj je pravo osveženje u ovom delu kontinenta, budući da se u njemu prepliću francuski i kineski uticaji, dok se sasvim dobro održava i lokalna tradicija. Dakle, kafei u francuskom stilu stoje rame uz rame sa tradicionalnim prodavnicama.

Ovaj dražestan glavni grad obiluje jedinstvenim šarmom starih civilizacija i jednom od najljepših kolonijalnih arhitektura. Vijetnam nije prokleo svoje francusko kolonijalno nasleđe, pa ovde možete uživati u jedinstvenom spoju francuske estetike i azijske gostoljubivosti. Imaćete mogućnost da posetite:

  • kompleks utemeljitelja nacije Ho Chi Minha s mauzolejom, predsedničkom palatom,
  • Hram književnosti poznat kao prvi nacionalni univerzitet u kojem se danas nalazi istorijski muzej.
  • Takođe, videćete spokojno jezero Hoan Kiem i njegov hram, te
  • živahnu Dong Xuan pijacu.

ZALIV HALONG – PRIRODNO ČUDO I VRHUNAC PUTOVANJA

Zaliv Halong, stari gradovi Hue i Hoi An, predstavljaju jedan od vrhunaca putovanja. Zaliv Halong je zasigurno najveće prirodno čudo Vijetnama. Iskusićete vožnju tradicionalnim džunkom, tipičnim vijetnamskim brodom s karakterističnim jedrima u obliku lepeze. Vaša džunka ploviće među krečnjačkim ostrvcima i grebenima najrazličitijih oblika koji stvaraju fantastične prizore. Ovo mesto prepuno je malih plaža i pećina.

Takođe, otkrićete biser vijetnamske arhitekture, malo mesto Hoi An. Ovo ribarsko selo postalo je turistička atrakcija, a nalazi se na obali Južnog kineskog mora. Srce grada je i dalje Stari grad, pun krivudavih staza i prodavnica u kineskom stilu. Ponekad ga nazivaju “Venecijom Vijetnama”, zbog uskih kanala koji prolaze kroz deo grada.

SAJGON I DELTA REKE MEKONG

U Sajgonu vozićete slalom među velikim brojem motociklista, dok će vam zvuk motora još dugo u noć odzvanjati u ušima.

Posetom delte reke Mekong videćete plutajuću pijacu, probati rakiju od zmije, i u ranim jutarnjim satima moći ćete da se provozate brodom gde ćete imati priliku da zaista upijete duh Vijetnama i vidite kako lokalno stanovništvo uživa na reci. Delta reke Mekong je region u južnom delu Vijetnama, gde se reka Mekong uliva u more. Ovo je veoma bujan predeo, pokriven pirinčanim poljima, koja čine polovinu ukupne poljoprivredne proizvodnje Vijetnama. Život u delti Mekonga se mnogo vrti oko reke i sva sela su često dostupnija rekom nego putem.

Vijetnam je zemlja koja će vam uključiti sva čula. Spektakularni krajolici, bogato kulturno nasleđe, ukusna kuhinja, bučni gradovi i tihe planine. Ploveći u tradicionalnoj džunki zadiviće vas krečnjačke stene jednog od najlepših zaliva na svetu, a zatim i široka delta i rukavci reke Mekong. Razgledaćete hramove i palate, kolonijalnu arhitekturu i umetnost inspirisanu uticajima s raznih strana, dok ćete slušati priče o vremenima velikih kraljeva.

Vijetnam definitivno postaje sve popularnija destinacija za putovanje u ovom delu Azije.

Da li sada mislite da je pravo vreme da posetite Vijetnam? Mi vas čekamo!

Foto: Promo