Lifestyle

VJEROVALI ILI NE – 10 razloga zbog kojih je normalno plakati nakon seksa

817views

Ako ste ikada plakali nakon seksa, znajte da je to normalno i da niste sami. To mogu biti suze sreće, olakšanja, ali i malo melanholije. Suze tokom ili nakon seksa također mogu biti čisto fizička reakcija. Medicinski izraz za plakanje poslije seksa je postkoitalna disforija (PCD). PCD ne mora nužno uključivati ​​orgazam. Može se dogoditi svakome, bez obzira na spol ili seksualnu orijentaciju.

Istraživanja o ovoj temi su ograničena pa je teško reći koliko ljudi to doživljava. U istraživanju iz 2015. godine istraživači su ispitali 230 heteroseksualnih žena i utvrdili da je PCD-i prevladavajući.

Koristeći anonimni upitnik za istraživanje 2018. godine, istraživači su otkrili da je od 1.208 muškaraca 41 posto njih iskusilo PCD, dok je njih četiri posto reklo da je to uobičajena stvar kod njih.

A ovo su najčešći razlozi zbog kojih žene, ali i mukarci plaču nakon seksa:

Sreća

Postoji niz emocija koje izazivaju plač i nisu sve tako loše. Vjerovatno ste i sami iskusili ili svjedočili “suzama radosti” na vjenčanju ili rođenju djeteta. Potpuno ista stvar vam se može dogoditi tokom ili nakon seksa. Možda zbog toga što ste zaljubljeni ili ste upravo imali najbolji seks. Pogotovo ako dugo prije toga niste imali seks, tada ta osjećanja mogu biti još intenzivnija.

Maštanje

Ukoliko ste tokom seksa igrali neku ulogu ili maštali, ovakvi scenariji mogu povećati napetost i stvoriti emocionalni roller coaster. Suze mogu značiti da ste jednostavno preuzbuđeni.

Odgovor tijela

Ukoliko ste doživjeli najduži orgazam u svom životu ili pak imali prvo iskustvo s višestrukim orgazmima, ovaj intenzivni fizički seksualni užitak definitivno vas može preplaviti emocijama i uopće nije iznenađujuće što ćete plakati. Isto tako, možete se rasplakati kada očekujete previše, a ne dobijete završetak koji ste željeli.

Biološki odgovor

Neke procjene upućuju na to da je od 32 do 46 posto žena iskusilo PCD. Međutim, nema mnogo istraživanja koja bi utvrdila zbog čega je to tako. To može biti zbog hormonskih promjena koje se događaju tokom seksa, koje mogu dovesti do intenzivnih emocija.

Bol

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete osjetiti bol tokom seksa. Bolan odnos se naziva dispareunia i podrazumijeva bol tokom ili nakon odnosa zbog iritacije genitalija, vaginalnih infekcija, kožnih oboljenja u blizini genitalija i suhoće vagine. Fizička bol povezana sa seksom može se liječiti pa se konsultirajte sa svojim ljekarom.

Anksioznost

Plakanje je prirodna reakcija na stres, strah i tjeskobu. Kada se općenito osjećate tjeskobno, teško je sve to ostaviti po strani da biste imali spolni odnos. Možda se vaše tijelo pokreće, ali um vam može biti negdje drugo. Zbog toga nakon seksa možete plakati.

Sramota ili krivnja

Mnogo je razloga zbog kojih osjećate sramotu ili krivnju nakon seksa. Možda vam je neko nekada kazao da ste loši u seksu pa zbog toga osjećate sramotu ili vam se jednostavno ne sviđaju igrice tokom seksa.

Depresija

Ako često plačete, to može biti znak depresije ili drugog mentalnog zdravstvenog stanja koje trebate riješiti. Neki od znakova depresije su tuga, frustracija, razdražljivost, ljutnja, anksioznost, nemir, umor, gubitak koncentracije ili memorije, promjena apetita, gubitak interesa za normalne aktivnosti uključujući i seks.

Zbunjenost

Zbunjenost nakon seksa nije toliko neobična. Možda ste mislili da će stvari ići na jedan način, ali su skrenule u drugom smjeru. Rekli ste da vam se nešto ne sviđa, ali su ipak to uradili, mislili ste da uživate, ali ste nezadovoljni ili uznemireni.

Neriješena pitanja i emocionalna zbunjenost u vezi mogu utjecati i na vaš seksualni život. Možda vi i vaš partner jednostavno imate različite ideje o tome kakav je vaš odnos i šta on osjeća prema vama. Seks ne mora uvijek biti sjajan pa su ponekad oba parnera zbunjena i razočarana.

Traume i zlostavljanje

Ako ste preživjeli seksualni napad, određeni pokreti ili položaji mogu izazvati bolna sjećanja. To može učiniti da se osjećate posebno ranjivo, a suze su razumljiva reakcija. Ako je ovo čest problem, možda ćete se htjeti odmoriti od seksa. Razmislite o kvalificiranom terapeutu koji vam može pomoći u radu na vještinama suočavanja s traumom.

Kako riješiti problem

Za fizičku bol ili nelagodu neposredno prije, tijekom ili nakon seksa posjetite liječnika. Mnogi uzroci ove vrste boli se mogu liječiti. Ukoliko vaše plakanje nema veze sa fizičkom boli, razmislite zbog čega uopće plačete. Ako je vaš odgovor zbog toga što ste ludo zaljubljeni i volite, ne biste se trebali brinuti o tome.

Međutim, ako vaš odgovor upućuje na emocionalne probleme u vezi ili u spavaćoj sobi, pokušajte sljedeće:

Dajte si vremena. Istražite svoja osjećanja. Razgovarajte s partnerom. Razgovorom možete raščistiti stvari i poboljšati vaš seksualni život. Razgovarajte i o seksu, svojim željama i kritikama, to može biti neugodno, ali vrijedi učiniti.

Ukoliko vaš partner plače nakon seksa, pitajte ga šta nije uredu. Poštujte želje partnera i dajte im prostora.