Serbian actress, Nina Seni?ar is seen taking in some sun while on vacation at the beach near the Albergo Della Regina Isabella hotel in Ischia, Italy. Pictured: Nina Seni?ar Ref: SPL5010374 160718 NON-EXCLUSIVE Picture by: SplashNews.com Splash News and Pictures Los Angeles: 310-821-2666 New York: 212-619-2666 London: 0207 644 7656 Milan: +39 02 4399 8577 Sydney: +61 02 9240 7700 [email protected] World Rights, No France Rights
Lifestyle

Zašto je važno da kremu za sunčanje koristimo i u zatvorenom prostoru

26views

Tokom maja i mjeseci koji nam dolaze potrebno je da se stekne ta navika i da krema sa zaštitnim faktorom uđe u vašu svakodnevnu upotrebu, a ne samo onda kada se spremate na ljetovanje.

The List piše da dermatolozi savjetuju da se nju na svoje lice mažete i u zatvorenom prostoru, ne samo kada planirate boraviti vani.

Free woman raising arms to golden sunset summer sky like praising. Freedom, success and hope concept. Girl relaxing and enjoying peace and serenity on beautiful nature.

Naime, prozorska stakla štite od UVB, ali ne i od štetnih UVA zraka koji mogu ostaviti loše posljedice na koži.

Neke od njih su smanjenje kolagena, pojava tamnih fleka na koži, stvaranje bora i lica koje djeluje beživotno, a ukoliko se pretjera sa izlaganjem suncu, rizikujete da dobijete i rak kože.

Bilo da sjedite pored prozora u stanu ili kancelariji veoma je bitno da nanosite kremu za sunčanje. Kako je već navedeno, UVA zraci prodiru kroz staklo i utječu na prijevremeno starenje i opće zdravlje organizma.

Međutim, razlog za uvođenje ove navike tokom jutarnjih rituala njege je važno i zbog toga što krema sa zaštitnim faktorom štiti kožu i od plavog svjetla kojeg emituju uređaji. Tu se prije svega misli na laptope, tablete i pametne telefone.

Iako ne postoje naučni podaci kako i u kolikoj mjeri plavo svjetlo šteti koži, potvrđeno je da se ono dovodi u vezu s usporavanjem proizvodnje kolagena. Plavo svjetlo također utječe na smanjeno stvaranje melatonina (hormon koji potiče san) i samim time nastaju poteškoće sa spavanjem.

Stručnjaci savjetuju da se koristi krema sa zaštitnim faktorom 30, a da vam u slučaju da sjedite pored prozora, prijeđe u naviku da je mažete na svaka dva sata, odnosno jednako često kao kada ste napolju.

Leave a Response