Lifestyle

Zašto ne bi trebalo da perete lice pod tušem

33views
Održavati adekvatnu rutinu nege kože može biti poprilično zahtevno, a još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste pranje lica tokom tuširanja što može negativno uticati na vašu kožu posebno ukoliko je temperatura vode jako visoka.

woman-5515969_1920.jpg

Bilo da ste osoba koja se tušira ujutro pre nego što odete na posao ili pre nego što odete u krevet, velika je verovatnoća da je vaša rutina uključuje i pranje lica ispod tuša. Međutim, brojni dermatolozi smatraju da nikada ne bi trebalo da perete lice pod tušem i da ga uvek treba tretirati odvojeno od tela. Razlog za to leži u neodgovarajućoj temperaturi vode.

Koliko god dug, vruć tuš može izgledati primamljivo zimi, može naštetiti koži i uzrokovati crvenilo i razdražljivost. Vruća voda takođe dehidrira kožu i može uzrokovati upalu. Iz tih razloga lice ujek treba prati mlakom vodom.

shower-1027904_1920.jpg

Ako volite dugo tuširanje, svoju kožu izlažete i toplijim temperaturama duže vreme. Dodatna toplota može uzrokovati iritaciju koja može biti posebno štetna za osetljivu kožu. To može pogoršati različita stanja kože, poput akni.

Tu je i mit da pranje lica pod tušem izlaže vašu kožu svim nečistim stvarima koje se nalaze u vašem kupatilu.

woman-2548167_1920.jpg

Odgovarajuća temperatura vode ključna je za negu vaše kože. Iako tuširanje i pranje lica vrelom vodom jednom do dva puta nedeljno neće uzrokovati značajnu štetu, svakodnevno ponavljanje ovog procesa može uzrokovati dehidraciju.

Kako Healthine navodi: “Umerenost je ključna”, a kratkotrajno pranje lica toplom vodom ispod tuša u kombinaciji sa svakodnevnim temeljitim čišćenjem hladnom ili mlakom vodom je najbolji odabir za vašu kožu.

Foto: Pixabay

Leave a Response