Zanimljivosti

JEZIVE POSLJEDICE OPASNOG TRENDA KOJI KRUŽI INTERNETOM: Evo što se događa u tijelu nakon gutanja deterdženta

785views
advertising banner
Gutanje deterdženta za rublje može uzrokovati hemijske opekline u svakom dijelu tijela koji dotakne, upozoravaju stručnjaci.

Prvi izazov u gutanju jastučića koncentriranog deterdženta za rublje postao je viralan 7. siječnja i od tada je oko 40 američkih tinejdžera završilo u bolnici zbog trovanja. Deterdžent sadrži brojne kemikalije koje su u malim količinama relativno sigurne, ali kondenzirani u jastučiću, sastojci mogu nagristi membrane masnih stanica te uzrokovati kemijsko spaljivanje kože, očiju, usta, grla i gastrointestinalnog sustava.

S razlogom je gorkog okusa

Deterdžent je gusto nabijen u jastučić i zatvoren plastičnom membranom, što stvara određeni pritisak. “Ako ga progutate i uđe vam u grlo, ondje opasnost tek započinje”, kaže direktor Bolničkog centra za trovanja u Ohiju Henry Spiller. Prvo što možete zapaziti čim zagrizete u jastučić gorak je i neugodan okus. To je zbog sastojka denatonijeva benzoata, koji je dodan u jastučiće upravo kako bi odvratio ljude od gutanja.

Međutim, problem je nastao posljednjih dana jer su se tinejdžeri počeli natjecati u gutanju te vrste deterdženta baš zato što je odvratnog okusa. Najgore od svega jest to što, čim jastučić prsne u vašim ustima, moglo bi biti prekasno za ispravak štete, čak i ako odmah ispljunete sadržaj. “Iritacija uzrokuje neposredno gutanje, kašljanje i mučninu kod većine ljudi”, kaže Spiller. Budući da se ne razblažuje kao deterdžent u boci, visoko koncentrirane sapunske kemikalije nagrizaju odmah u trenutcima kontakta.

Neki padaju u komu

“Ako vam to dospije u stražnji dio grla, epiglotis i ždrijelo i ostane tamo kratko vrijeme, to doslovno spaljuje tkivo”, objašnjava Spiller. Spaljivanje do ždrijela ili grla može disanje, jedenje i pijenje učiniti izrazito bolnim i teškim. Ako se epiglotis – poklopac tkiva koji pokriva dišne putove, tako da hrana i tekućina ne ulaze u pluća – spali, on može postati otečen i ne otvarati se na način na koji bi trebalo pa bi moglo biti poteškoća sa slanjem zraka u pluća.

Kada kemikalije dospiju do pluća, one spaljuju krhke vrećice zraka kroz koje tijelo apsorbira kisik i ispušta ugljični dioksid. Kad se ta tkiva zapale koncentriranim sredstvima, “razmjena zraka ne radi dobro.” Propala razmjena zraka može ostaviti čovjeka bez kisika ili hipoksičnog, što zauzvrat može potisnuti središnji živčani sustav. U rijetkim slučajevima, djeca završavaju u komi koja ponekad traje danima nakon što su pojeli deterdžent, kaže Spiller za Daily Mail.