Zanimljivosti

Kako je živio najbogatiji čovjek svih vremena?

792views

Neto bogatstvo direktora Amazaona Džefa Bezosa se prošlog petka povećalo na 100 milijardi dolara, što je prvi put u modernoj historiji da neka osoba ima toliku količinu novca. Međutim, njegovo bogatstvo je daleko manje od onog koje je u svoje vrijeme imao najbogatiji čovjek svih vremena. U pitanju je afrički kralj Musa Kaita I, prenosi Independent.

Njegovo bogatstvo je bilo toliko da je Džejkob Davidson za Time napisao: “Prosto je nemoguće da se utvrdi tačna cifra njegovog bogatstva”.

On je vladao Malijem između 1312 i 1337. Zapamćen je po njegovom bajkovitom hodočašću u Meku i po brojnim stipendijama koje je podijelio. Musa je bio prosvećeni musliman.

Veliku pažnju je poklanjao školovanju muslimana, pa su se od njegovih stipendija školovali učenici iz čitavog muslimanskog svijeta na Univerzitetu Sankore u Timbuktuu. Njegova zemlja je bila bogata prirodnim resursima, a posebno zlatom. U to doba je u Maliju bilo gotovo polovina rezervi svjetskog zlata, prenosi Independent.

Musa Keita je došao na vlast 1312. godine. Kada je krunisan dobio je ime Mansa što znači kralj. U to vrijeme je Evropa prolazila kroz građanske ratove, a mnoga afrička kraljevstva su napredovala.

Mansa Musa je bio pranećak osnivača Imperije Mali, Sundiata Keita.

Dok je bio na vlasti on je prošio granice svoje imperije. Pripojio je svojoj zemlji grad Timbuktu i ponovo je uspostavio vlast nad Gaoom. Njegova imperija je bila stvarno ogromna.

Njegovo zlato, izazvalo je pažnju cijelog svijeta, i islamskog i hršćanskog. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na današnjih 400 milijardi dolara, što ga stavlja na prvo mjesto najbogatijih ljudi na svijetu ikada do sada.

Kada je prošao kroz Kairo u julu 1324. godine, sa preko 500 robova i kamila prepunih zlata koje je podijelio i potrošio, svijet je potresla tolika inflacija da je bilo potrebno preko 10 godina da se oporavi.

Gradio je škole, džamije i univerzitete, a materijalno bogatstvo mu nije posebno značilo.

Prema arapskom historičaru al-Umariju, Musa je bio toliko plemenit da je ostao bez novca, pa je uzeo kredit kako bi mogao da se vrati kući.

Nakon 25. godina vladavine umro je 1337. godine. Naslijedio ga je sin Maghan I.

Izvor: telegraf.rs