Lifestyle

Kako odabrati frizera?

857views

Da li vam se desilo da vam prijateljica ili drug preporuči frizera koji je “super, profesionalac, zna šta radi, ma sigurno ćeš biti zadovoljan/zadovoljna”, ali ništa od obećanog ne bude?

Preporučeni virtuoz nije napravio “čudo od vaše kose” jer se “niste razumjeli”,  “imao je loš dan”, ili će vam reći neko treće, neprihvatljivo rješenje.

 

PREPORUKA NIJE DOVOLJNA

Kada vam neka osoba, koja ima lijepu frizuru, preporuči svog frizera, to ne znači da ćete i vi biti zadovoljni, zato što se možda radi o mušteriji koja ima kosu zahvalnu za rad.

Također, ta osoba možda ima simetrične crte lice, ten koji je u skladu sa bojom kose, jednostavno sve uslove da joj skoro svaka frizura dobro stoji.

 

NE OSLANJAJTE SE NA INETERNET RECENZIJE

Onlajn recenzije koje u prvi plan stavljaju “zvezde” frizerskog zanata, treba uzeti sa rezervom. Riječi hvale nekada dolaze od strane njegovih prijatelja, poznanika, a mogu biti i plaćene.

Što se tiče negativnih komentara, ni njih ne shvatajte bukvalno, mogu biti napisani od strane konkurencije, ili onih koji sebi ne mogu da priušte uslugu u takvom salonu.

 

DRUŠTVENE MREŽE MOGU BITI DOBAR POKAZATELJ, ALI…

Internet i Facebook objave salona ili frizera, mogu da vam daju ideju o tome šta da očekujete ako izabrani frizer objavljuje isključivo svoj rad.

Ima mnogo frizera koji profesionalne fotografije nalaze na Internetu, il ih “pozajmljuju” od kolega koji ih inspirišu.

Provjerite da li se pozadina objavljenih fotografija poklapa sa enterijerom salona, što znači da su sve te kreacije zaista tu i nastale.

INFORMIŠITE SE O STRUČNOSTI FRIZERA

Jednostavno rečeno – kada plavuša želi da potamni kosu, ne mora boja da joj “vuče na zelenkasto” i nije obavezno da se boja ispire poslije dva pranja, ako njen frizer ima znanje neophodno da nova boja kose bude baš ona koju mušterija želi, i da bude postojana.

Također vjerovanje da je potrebno dvije-tri nedjelje da kosa “legne” na svoje mjesto posle šišanja, zapravo znači da je frizer za vas odabrao neadekvatnu dužinu kose.

Dakle, raspitajte se kako se vaš frizer edukuje i kako  unapređuje svoje vještine. YouTube može biti inspirativan ali ne i jedini izvor njegovog usavršavanja.

 

ZNAČI DA JE RIJEČ O PROFESIONALCU

Kako da prepoznate da li se vaš frizer usavršava i radi na sebi, da poslu pristupa profesionalno, a mušteriji sa poštovanjem?

Ako niste skloni promjenama i sviđa vam se boja kose koju o imate, salon koji posećujete mora svaki put vam pruži identičnu boju. Ako u tome uspjeva znači da vodi evidenciju o istoriji vaših dolazaka, što ukazuje na visok profesionalizam.

 

FRIZER MORA APSOLUTNO DA VAM SE POSVETI

Frizerski guru Anđelo Seminara ima običaj da kaže: “Kad misliš da si završio šišanje, ustvari si tek počeo”.

Šta to znači?

Šišanje ima više faza. Baza često može da bude tek početna ideja klijenta. Frizer, kao neko ko zna mnogo o kosi, treba da vas usmjeri pri odabiru frizure.

Na mokroj kosi se obično izvode osnovne linije, tek nakon feniranja mi možemo da vidimo šta je još potrebno da uradimo da bi kosa savršeno legla uz oblik glave. Najvažnije je da klijent kada ode iz salona ponese sa sobom frizuru koja ističe prirodnu ljepotu kose, da ima frizuru koja je u skladu sa stilom života mušterije.

Frizura nakon prvog pranja u kućnoj varijanti, ne bi trebalo da se puno razlikuje od frizure nakon tretmana u salonu, a to se postiže samo ako je frizer posvećen klijetnu, ako dobro poznaje tehnike i vještine šišanja i bojenja.

To je tajna uspjeha svakog uspješnog salona, bez obzira na to da li se nalazi u Londonu, Milanu ili u Beogradu.

Izvor: mondo.rs