Zanimljivosti

Kako s partnerom pričati o novcu, a da vam ne bude neprijatno

989views

Bilo da ste u svježoj vezi ili ste sa partnerom godinama, razgovor o novcu nikada nije lak, sem ako ne zarađujete približno jednake svote. Naime, najnovija studija Univerziteta Kornel pokazuje da parovi koji zarađuju slične sume novca imaju mnogo veće izglede da ostanu zajedno. No, šta kada to nije slučaj?

U nastavku vam otkrivamo nekoliko ključnih savjeta kako biste izbjegli nelagodnosti, i o ovoj nezahvalnoj temi mogli da razgovarate otvoreno, bez bojazni da ćete zbog nje raskinuti.

 

1. Pripremite teren

Ukoliko započnete razgovor na temu novca u trenutku kada u prostoriji već vlada tenzija, isti će rezultirati svađom i samo pogoršati stanje, što nikako ne želite. Bitno je da sačekate idealan trenutak kada ćete moći da sjednete, i na miru sa partnerom porazgovarate o ovoj bitnoj temi. Nagovijestite o čemu želite da razgovarate kako biste i vi, i vaš partner, imali dovoljno vremena da razmislite o ovoj temi i tome šta biste željeli da kažete.

 

2. Ne tražite krivca

Ukoliko ste žena koja je uspješna u svom poslu i odlično zarađuje, to se u današnjem svijetu rijetko prašta. Ipak, ne postoji razlog zbog kojeg biste trebalo da se osjećate loše! Ono što treba da imate na umu jeste da ne vrijeđate ili omalovažavate svog partnera ukoliko on zarađuje manje od vas. Nemojte sebe smatrati više vrijednom osobom ukoliko zarađujete više, već problematici priđite iz praktičnog ugla. Razmislite koji su vaši planovi za budućnost, te sagledajte na koji način vam razlika u zaradi odmaže u realizaciji istih. A onda donesite konačnu odluku po pitanju vaše veze.

 

3. Budite potpuno iskreni

Iskrenost je preduslov svakog kvalitetnog odnosa. Stoga, kada su finansije u pitanju ne bi trebalo da imate tajni. Jedino kada otvoreno kažete koliko zarađujete, te koji su vam ciljevi za budućnost, moći ćete da vidite da li se isti poklapaju sa vašim partnerom, i da li su izvodljivi. A jedino tako možete provjeriti da li vam se želje i ciljevi poklapaju, te da li je pametno da planirate zajedničku budućnost ili ne.

 

4. Razmislite o dijeljenju troškova

Nezavisno od toga ko više zarađuje u vašoj vezi, bitno je da osmislite finansijsku konstrukciju koja je održiva i koja će funkcionisati u slučaju vas dvoje. To što zarađujete više, ne znači da morate izdvajati više i finansirati sve sami. Sjedite i porazgovarajte o fiksnim troškovima kao što su kirija, računi i hrana, a onda, uzmite u obzir užitke i luksuznije stavke kao što su godišnji odmor, kupovina automobila, renoviranje stana i slično.

 

5. Ostanite razumni

Kada ste u nekoga zaljubljeni, lako možete “izgubiti glavu”, ali znajte da kada su finansije u pitanju, nije sve tako romantično. Ukoliko zarađujete više od partnera, a on traži novac na zajam, nemojte osjećati obavezu da to učinite, samo zato što ste u vezi. Bez obzira na to koliko dugo ste zajedno, ne bi bilo loše da imate neki vid ugovora koji će definisati obostrane obaveze i zaduženja kada su u pitanju zajednička ulaganja i troškovi. Bitna napomena je da provjerite da li vaš partner ima izvjesna dugovanja, kako biste sebe kasnije poštedjeli neprijatnosti i većih problema.

 

 

Izvor: avaz.ba