Zanimljivosti

Kako smanjiti želju za slatkišima

974views

Gotovo da i ne postoji osoba koja nije osjetila onu strašnu i neopisivu želju za slatkišima. Međutim, unošenje previše šećera putem prerađen hrane uzrokuje brz rast, a potom i brz pad glukoze u krvi. Ovaj pad zatim podstiče još veću potrebu za šećerom i tako se stvara začarani krug.

Foto: Promo

 

Nutricionisti smatraju da se ovaj krug može prekinuti samo konzumiranjem zdrave hrane koja sprječava žudnju za šećerom. Sljedeće namirnice možete da jedete bez griže savjesti, a zadovoljiće vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

 

Paradajz
Sadrži visoku razinu triptofana – materije koju tijelo pretvara u serotonin. Također je bogat hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi. Zbog toga je paradajz djelotvoran protiv žudnje za šećerom.

 

Jabuka
Osim što smanjuje želju za slatkišima, jabuka je jedna od najzdravijih voćki. Sadrži mnogo zdravih ugljenih hidrata i bogata je prehrambenim vlaknima, koja daju osjećaj sitosti i uopšteno smanjuju glad. Zato kada osjetiti potrebu za slatkišima – pojedite jabuku.

 

Kukuruz šećerac
Posebno kada je skuha, kukuruz šećerac suzbija želju za slatkim. Obiluje antioksidantima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

 

Slatki krompir
Slatki krompir ili batat neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam snabdjeti vitaminom C, D i B6 i željezom. Hranjive materije u slatkom krompiru mogu spriječiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

 

Cimet
Ovaj fantastičan začin ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima, a pri tome i ublažiti potrebu za slatkišima. Cimet sprječava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.

Zato, sljedeću put kada osjetite neobuzdan poriv za slatkišima – radije posegnite za jednom od ovih namirnica, jer su zdravije i korisnije za vaš organizam i zdravlje.