Lifestyle

Koliko puta možemo da nosimo istu odjeću?

1.1kviews
advertising banner

Mnogi ne znaju pravila vezana za pranje odjeće, i svakodnevno se dvoume da li da majicu obuku još jednom ili da je ‘bace’ na pranje.

Ovo je broj koliko puta možete da nosite jednu te istu stvar prije nego je operete:

1. Donji veš se pere nakon jednog nošenja

Osnovno pravilo higijene je da se donji veš mijenja svaki dan, po nekad i više puta dnevno. Nikad, ali, nikad se iste gaćice ne nose dva dana uzastopno!

2. Farmerke: Pere se nakon pet do šest nošenja

Ako pitate roditelje, reći će vam da se farmerke peru nakon svakog nošenja. Međutim, vaši prijatelji će vam reći da često pranje farmerkama mijenja oblik i boju. Stoga, optimalan broj je pet do šest nošenja prije pranja!

3. Majice i bluze: Peru se nakon jednog nošenja

Majice ili bluze moraju da se peru nakon svakog nošenja jer se nalaze u najbližem kontaktu sa našom kožom, što znači da upijaju najviše znoja. Izuzetak je ako majicu nosite samo sat vremena ili kraće.

4. Haljine se peru nakon jednog ili dva nošenja

Nema potrebe da haljine perete nakon svakog nošenja jer pranje mijenja strukturu tkanine, a boja se vremenom gubi. Međutim, ako je nosite tokom cijelog vrelog ljetnjeg dana, tada je morate oprati jer je vjerovatno upila veliku količinu znoja.

5. Grudnjak se pere nakon četiri do pet nošenja

Sve dok ih provjetravate između nošenja, grudnjake možete prati tek nakon četvrtog ili petog nošenja. Ovo pravilo se ne odnosi na sportske grudnjake!

6. Čarape i hulahopke se peru nakon svakog nošenja

Ovog pravila se sigurno sjećate još iz detinjstva kada su nam mame ispirale mozak sa time koliko prljavštine i bakterija živi na našim stopalima….

7. Sportska oprema se pere nakon svakog nošenja

Jasno vam je da sportska oprema mora da se pere svaki put nakon treninga, osim ako ste u teretani samo pozirali umjesto da vježbate!

8. Pidžame se peru nakon tri do četiri nošenja

Ukoliko se svako veče, prije spavanja istuširate – pidžamu možete nositi i do četiri noći uzastopno. Ne dozvolite da vam prljava pidžama upropasti odmor i san.

9. Cipele se peru kada se isprljaju

Cipele i patike se peru kada se isprljaju. Ako prilika zahtjeva i prividno čiste cipele možete da očistite ponovo. Pazite samo da ih voda ne uništi!

10. Suknje, šorceve i pantalone operite nakon tri nošenja

U poređenju sa farmerkama, pantalone i suknje zahtjevaju više njege. Stoga ih operite nakon tri nošenja!

Izvor: Stil.Kurir